Tuesday, 1 November 2011

Chilled Lemon wif Peach Cheese Cake


Setelah beberapa kali mencuba, this the best recipe at the moment for 'Chilled Lemon wif Peach Cheese Cake'.. original recipe dr kotak cheese Philadelphia, tp cam biasalaa saya modified sikit sikit.. Tqvm too, to my dear fren Zai Eddie Hashim for suggesting this recipe and some tips.



BAHAN BAHAN :

Lapisan Bawah (Crust) :
120 gm Biskut Orea yg hancurkan (buang filling)
70 gm unsalted butter (cairkan)
Gaul crumbs dgn butter cair kemudian tekan kedlm bekas 20cm sehingga rata dan masukkan dlm freezer.

Bahagian Atas (Cheese) :
2x 250g cream cheese (lembutkan pd suhu bilik)
2 sudu besar gelatin (cairkan dlm 1/2 cawan air mendidih)
400g susu pekat manis (boleh adjust ikut selera)
1/2 cawan jus lemon (pon boleh adjust ikut citarasa msg2)
2 sudu besar parutan kulit lemon (lemon rind)
Sedikit buah peach (tin) yg dicincang
** Saya add sedikit sour cream (dlm 3 sudu besar)

Pukul cream cheese dgn electric mixer sehingga lembut, masukkan bancuhan gelatin, susu pekat manis, jus lemon dan parutan lemon, sour cream dan buah peach tadi. Tuangkan kedalam crumb base td dan sejuk bekukan dlm freezer selama 2-3 jam atau semalaman. Boleh keluarkan dari bekas dan hiaslah mengikut creativity sendiri.

Senang kann .. Selamat Mencuba.. ;P


Yang kat bawah ni, saya buad ala ala Cocktail.. chomel kan.. puncanya boleh timbul ilham nak buad camni sebab tk sabar nak tunggu dia keras. hehee...
 

2 comments:

Anonymous said...

I love cheese. "Cheese contains the goodness of a number of essential nutrients, including protein, calcium, zinc, phosphorus, magnesium, vitamin A, vitamin B2 (riboflavin) and vitamin B12. Baik utk tulang dan kaya kalsium. from Senyum Sokmo

Shiela said...

betoi betoi betoi.. :)