Wednesday, 9 November 2011

All-Time Favourite.."Choc Moist Steamed Cake"


Bahan bahan :

(A)
1 cwn gula kastor
1 cwn serbuk coklat
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak (i guna myk jagung + 2 sudu besar butter)
Semua bhn2 ni satukan, kacau dgn whisk, masak atas api hingga larut. Kemudian sejukkan sebentar.

(B)
3/4 cwn tepung gandum
1 sd kecil baking powder
1 sd kecil soda bicarbonate
(guna sudu kecil kfc tu jer)
**smua bhn2 ni satukan dan ayak 3 kali yer..

(C)
4 biji telor (pukul/blend sampai kembang n berbuih)

Caranya:
Panaskan kukusan n loyang siap siap..
Masukkan selang seli tepung (Bahan B) dan telor (Bahan C) ke dalam adunan coklat tadi smpai habis.
Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.. Bila cucuk dgn cake tester atau lidi dah bersih n tak melekat, dah masak laa tuu..
Bila sudah sejuk, baru telangkupkan.. Bubuh choc ganache ke atas cake tu..

Topping Coklat Ganache :
150ml whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 sudu besar butter
(Masak secara double boil, panaskan whipping cream hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek yg telah sejuk)

~~Selamat Mencuba~~



Simple jer, coz my beloved dotter Farrah Nur Shafieny ckp.. 'Nothing' but Chocolate 'Only'... terpaksalaa ikut.. klu tak, habis semua dia buang.. cuma mkn cake tu jer nanti..


Cake ni baru lepas kukus.. Tengah sejukkan sebelum bubuh choc ganache...


Ermmm.. Sedapnyer.. Nyum nyumm.. Very very moist.. :P

5 comments:

rahel said...

Mat pagi...ada orang kat umah tak?
hehe...menggiurkan betul...geram nengok kek coklat tu..

Norshila Abd Rahman said...

hehee.. ada Rahel.. Selamat Pagi jugak.. :)

liza said...

salam shila...nmpak menggiurkan betul kek tu...walllaaa

Norshila Abd Rahman said...

wsalamm.. terima kaseh liza.. :)

Anonymous said...

Toppingnya fuhhh berkilat kilat. Senyum Sokmo