Wednesday, 7 June 2017

Beef QUICHE

Assalamualaikum   :)

Tengah watper tu? Rindu kat saya tak? saja nak try test power ni.. masih ingat lagi tak cara nak update blog ni.. hehehh.. Sihat semua?? Alhamdulillah.. Mudah mudahan kita dikurniakan kesihatan yang baik.. Kalau healthy baru leh ada whealthy kann.. Insyaallah.. aameenn..

Okaylah.. saya takleh nak membebel pepanjang pasal recipe yang saya nak share ni ngalahkan novel panjangnyer.. Tapi jangan gerun nak mencuba pulak.. buat dia senang jer.. hrmm.. Panjang sungguh ker?? Jap saya create dulu, pasal recipe yang saya dapat dari Pakcik Google ni mmg panjang dlm bahasa omputih laa.. Saya translatekan lah kat sini untuk kemudahan kengkawan saya dan saya akan cuba ringkaskan semampu saya yer.. Tapi bahan bahan saya tak laa ikut boolat boolat dari Pakcik Google tu.. Saya buat ikut apa yang ada dalam peti sebok saya jer.. Tapi sedap gak.. pada tekak saya laa... 




Jom Checkidauuuddd cane nak buat QUICHE ni.. cane idgham yang betul nak nyebutnyer pon tahlaa.. sikit lebih kurang dahlaa kann.. janji ada munyik.. kikikiii.. takgak berenti membebel nih.. heheh.. Jom jommm.. ke dapo kita Jahh... :D

KULIT PIE (PIE CRUST)
Bahan Bahan :
1 1/2 cawan Tepong Gandum
1/4 sudu teh Garam Halus
1/2 cawan Butter (yg sejuk dr fridge)
1 sudu besar Cream Cheese
1/4 cawan air ais (campur air batu skt)
Sedikit daun pudina dan ketumbar (dicincang halus)
** Klu tknak buh daun pon boleh.. tp klu buh lg wangi
** Klu nak bubuh daun lain yg jumpa pon boleh cam Basil ker.. suka lah..




Potong butter dalam bentuk kiub kecil. Pastikan butter tu masih SEJUK, jgn sampai cair yer kengkawan. Satukan semua bahan di atas kecuali air. Bila dah rata baru masukkan air sejuk tu sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati. Kemudian bentukkan menjadi bulat, masukkan dalam plastic atau lagi senang dalam zipper bag jer. Sejukkan selama sekurang kurangnya 1 jam dalam peti sejuk (bukan tempat beku taww.. yg chill tu jer). Kalau ada food processor lagi sonang kojo.. kalau takder cam saya ni, guna jari pong boleyy.. hikhik.. 



  
Bila doh tu sudah cukup satu jam, bolehlah kita keluarkan dari peti dan canaikan rata menjadi bulat. Sebaiknya dicanai berlapikkan plastik macam saya buat dalam gambar tu supaya senang untuk mengendalikannya.. takyah tabur tepung lagi, boleh terus masukkan ke dalam bekas Pie tu. Seelok eloknya, permukaan pie tu diletakkan dgn benda benda yang berat seperti beras atau kacang ijau yg dibungkus dlm kain. Ini adalah untuk mengelakkan pie itu dari menggelembung naik masa membakar nanti. Saya letak mangkuk yang boleh dibakar dalam oven jer. Kalau tak pun, sesekali tinjau kat oven tu kalau nampak bahagian tgh tu mula nak naik, cepat cepat tekan tekan rata dengan senduk kayu ker.. pepandai lah yer.. Bakar lebih kurang 20-25 min pada suhu 160 C atau mengikut keadaan oven memasing. Yang penting kita pastikan Pie tu tidak lembab. Lagi satu sebaiknya bakar pada tingkat yang paling bawah oven tu supaya lagi cantek masaknyer nanti. 




Okayy.. sementara menunggu tu kita bolehlah siapkan bahan bahan utk Filing dia. Hiris dan cincang apa yang patut. Cheddar cheese tu juga bolehlaa diparut siap siap.

FILLING
Bahan Bahan :
3-4 biji Telur
1 cawan Susu Sejat (guna cream pon boleh)
1 cawan buah Tomato Cherry
1/2 cawan sliced Mushrooms (klu suka)
250gm Minced Meat @ Daging Kisar
1 ulas Bawang Putih (dicincang halus)
1/2 biji Bawang Besar Kuning (dihiris)
1 cawan Cheddar Cheese (diparut)
Sedikit daun Pudina dan Ketumbar (dicincang halus)
Sedikit Oregano kering
Garam Secukup Rasa
Sedikit Lada Hitam (ditumbuk kasar)



Buah Tomato Cherry tu hendaklah dibelah dan dibuang isi dalamnya supaya Quiche ni nanti taklaa berair sangat dan juga bahan bahan untuk filling ni boleh adjust ikut citarasa masing masing. Kalau bekas utk membakar Quiche ni juga besar telur tu boleh ditambah lagi sebiji. Bekas saya tu chomel jer, muat takat 3 biji telur aje.

Pukul telur, lada hitam tumbuk dan susu sejat (klu nak sedap lagi guna cream) hingga sebati dan ketepikan. Goreng di dalam pan daging sebentar tanpa minyak. Daging tu akan keluar minyaknya sendiri sikit. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih dan mushrooms dan goreng hingga layu. Tambah sedikit oregano kering, pepper dan garam. Jgn bubuh banyak sangat garam dulu sebab nanti cheese tu pon ada rasa masin dia. Rasa dulu taww...




Bila Pie crust tu dah masak, keluarkan dan sejukkan sebentar. Mula mula tabur dalam 3/4 cawan cheese yang diparut tadi (yang lagi 1/4 cawan tu ketepikan dulu utk tabur kemudian). Lepas tu masukkan beef salami dan bahan yang kita goreng tadi ke dalam pie tu dan tuang telur dan susu yang dipukul tadi. Tabur daun pudina dan ketumbar yg dicincang tadi. Bakar lagi dalam 25-30 min pada suhu 160 C atau mengikut oven memasing. Yang penting, bakar hingga filling tu tak berair lagi. Pada 10 minit yang terakhir tu baru taburkan di atas permukaan Quiche tu balance cheese yang lagi 1/4 cawan tadi. Setelah betul betul masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar. Kalau nak confirm lagi bila kita cucuk dgn cake tester atau lidi dia kuar bersih jer, masak laa tu. Bolehlah dihidangkan.. Saya lagi suka makan masa masih panas. Selamat Mencuba!




19 comments:

السيد محمود said...



شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر

السيد محمود said...



خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف

aprilia said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Oscar Fernandez said...

What a delicious recipe! It's just wonderful

photo editing services said...

Really Yummy ! I'm glad to see your special recipe shared .

Clipping Path said...

Nice post. I really enjoy reading it. Very instructive, keep on writing.Thanks for sharing.

clipping path said...

I am always searching for quality posts & articles & this is what I found here, I hope you will be adding more.

Clipping Path Associate said...

Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your next post thank you once again.

Clipping Path Service India said...

Amazing post, thanks for sharing this article. I am truly motivated by you for blogging.
Clipping Path Service
Car Photo Editing Service
Photo Restoration Service

Car Pic Editing Service said...

Thank You for sharing and its interesting to know new things,Great.
Car Pic Editing Service
DealerLogo Add & Car Background Replacement
Vehicles Shadow Making Service
Vehicles Color Correction Service
Car Image Editing,Vehicles Background Replacement
Vehicles Enhancement Service
Baik Background Replacement Professionally
Cut Out And Remove Background Professionally

Clipping Path.Com.De said...

So Nice thanks for sharing the post .
Deep Etching Service
Image Masking Service
eCommerce
business products image editing service

Ecommerce Image Editing service
Amazon Image Editing
Car Pic Editing Service

Pankaj Singh said...

Pleasant Blog, I'm truly awed with your endeavours for composing this blog. Visit Ogen Infosystem for the creative website designing and development services.
SEO Service in Delhi

Mutual Fundwala said...

Nice blog, visit Mutualfundwala for Mutual Fund Companies, Investment Advisor in Delhi and Best Performing Mutual Fund.
Investment Advisor in Delhi

عبده العمراوى said...



شركة مكافحة حشرات بسيهات
شركة الرها لمكافحة الحشرات بالجبيل

Susan said...

I'm happy to see the immense subtle element here!.If you're looking for the best things to do in the world, Things to do has something for everybody! From adventure to culture, food to history .

Buy Tramadol online said...

When you feel any kind of body pain, it is best if you go to the doctor for treating it. Sometimes body pain can be the symptom of some serious disease. Sometimes body pain attacks us suddenly because of which you may not able to get the help of the doctor. In those situations, to get quick and effective pain relief, you can take the help of painkillers though they cannot cure your pain. As your painkiller, choose Tramadol 50 mg which is very effective. This painkiller is available in the market with the name of Ultram. To use this painkiller, you can get it easily. Buy Tramadol online and get this painkiller at an affordable price.
Buy Tramadol online

punjabi epaper said...


Azad Soch Punjabi epaper and Punjabi newspaper Publish from Punjab India. Latest Punjabi epaper - Find all Latest News in the Punjabi Language – Business news in Punjabi, Sports news in Punjabi, Viral News and top stories from all across India read only at azad soch Punjabi epaper. latest Punjab news, Punjab news, Punjab news online, Punjab news, Punjab news headlines, Punjab Latest News, Punjab News, Punjabi News Online, Punjabi epaper, epaper Punjab, punjabi epaper, Punjabi News paper, Punjabi e-paper, Azad Soch Punjabi Epaper, Punjabi Newspaper, latest Punjabi epaper


punjabi epaper

punjabi news

punjabi news paper

punjabi newspaper

today news in punjabi

latest punjabi news

punjabi news today

punjabi latest news

https://epaper.azadsoch.in/

Clipping Path said...

Really this is awesome and very helpful to me thank you very much to shear this post…

Manisha Mahi Rajpurohit said...

We provide database solution for telemarketing activities for the client to target their appropriate market.we have all the data city wise phone number list. State wise phone number list. List of Indian phone number with name. we are the best database provider in India and we provide phone number and email listmobile mobile number database

indian mobile number list

phone number database

indian mobile numbers list

indian mobile number directory

indian phone number directory

mobile number database provider

all mobile number list

phone number list

mobile number list with name


https://itbrood.com/products/all-india-phone-number-database.php