Friday, 4 November 2011

Chicken Tandoori & Naan


'Chicken Tandoori' lagi.. Yg ni bakar lapik ngan daun pisang pulak.. mmm.. harum sungguh bau dia.. ;P


'Ayam Tandoori' tadi yg dah siap masak.. Sedap jugak rasanya.. Anak ckp, "Tkyah gi mkn kat Bangla tu lg ibu"... meahahahaa.. anakku iteww.. Ni dia resepinya, tp saya pon copycat dari kotak rempah cap 'Mother's Recipe' Kyber Taandoori Masala tu jer yer..

BAHAN BAHAN :
500 gm Ayam
2 sudu makan minyak
2-3 sudu makan Mother's Recipe Kyber Tandoori Masala
100 gm Yoghurt
2 sudu makan pes halia
1 sudu makan jus limau/lemon
1 sudu besar garam (secukup rasa)
** Saya tambah sendiri 1 biji bawang besar dan sedikit daun pudina.. Blend sekali dengan yoghurt, minyak, jus lemon serta halia.

CARA CARA:
Bersihkan ayam dan toskan. Gaul rata semua bahan di atas kecuali ayam. Kemudian perapkan semua bahan itu bersama ayam selama 3-4 jam. Lebih baik jika diperap semalaman. Kemudian susun ke dalam tray atau pembakar dan titis2kan dengan sedikit minyak ke atas ayam itu. Bakar pada suhu 170 C selama 1 jam pada guna api atas bawah. lps tu bakar pula selama 5-10 min guna api atas sahaja pula. Klu suka, boleh juga letakkan sedikit pewarna merah atau guna serbuk kunyit yg diperah dgn limau utk mendapatkan warna kemerah-merahan. (Saya tk bubuh pon, sebab utk makan sendiri, yg penting rasa jer). Setelah masak, hidangkan ketika panas.. Selamat Mencuba.. (",)


My homemade 'Naan Bread'.. original recipe by Joha Hassan.. Thanx for the marvelous recipe Chef..

INGREDIENTS :
500 gm all purpose flour
2 table spoon of yogurt
2 teaspoon salt
2 teaspoon sugar
2 table spoon of canola oil.
1/2 teaspoon of baking powder
Liquid butter/ghee for spreading on bread once cooked.
1 sachet of yeast
Lukewarm water for mixture.

METHOD :
Mixed and knead all the ingredient together.
Once the dough is ready rest it for 4hrs.
Divide the dough into small balls.
Place loose flour on the rolling board and rolling pin.
Roll out the ball of dough to the desire flat bread.
Heat the oven to 200C.
Place a pizza plate or clay pot(inverted) in the oven.
Place 2 to 3 flat bread and let it bake for a few minutes.
Bread is cooked when brown burn effect surface,
Spread liquid butter/ghee before serving.

Serve with mutton/beef/chicken curry or mixed curry vegetables.


'Garlic Naan Bread with Chicken Tandoori'.. mmg betul2 penat dan lelah laa tadi.. tp alhamdulillah.. Mr Aseben ckp sedappp.. Hilanglaa rasa penat tu :)


2 comments:

Anonymous said...

Saya dah cuba sedap bangat Senyum Sokmo

Norshila Abd Rahman said...

Alhamdulillah..