Tuesday, 1 November 2011

Sotong Sumbat Tauhu


Yg ni pulak, satu percubaan baru.. 'Sotong Sumbat Tahu'... terjumpa resepi kt blog sapa tah, tp dah modified sikit my style.. Mmg sedap, sesekali try something differrent.. :)

Bahan2 utk sumbat:

1 kg Sotong
2 keping tahu
1 biji telur
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
Sedikit serbuk lada sula
Sedikit garam

Bahan2 utk Kuah:

1 biji Bawang Besar (dikisar)
5 ulas Bawang Merah (dikisar)
3 batang Serai (dititik)
6 sudu besar cili mesin (ikut citarasa)
6 biji cili api (ditumbuk.. pun ikut suka)
200 ml santan (Ayam brand)
2 cawan air (adjustlaa suka nak pekat cam mana)
3 sudu besar jus limau
Garam n Gula secukup rasa
Sedikit daum ketumbar utk aroma yg sedap (klu suka)

Cara Cara:

1. Satukan semua bahan utk sumbat.. lenyekkan hingga rata dan sumbat ke dalam sotong. Kemudian cucukkkan dengan lidi penculik gigi supaya isinya tak keluar bila memasak.

2. Tumiskan semua bahan yg telah dikisar n serai hingga kuning keemasan dan naik bau. Pastu masukkan cili mesin n cili api. Goreng sebentar hingga garing. Kemudian masukkan air, diikuti dengan santan. Apabila menggelegak, masukkan Sotong2 yg telah disumbat dan masak dgn api sederhana. Dikacau2 supaya tidak pecah minyak. Setelah hampir masak, masukkan jus limau n taburkan daun ketumbar.. Siappp..

~~Selamat Mencuba~~
 

No comments: