Thursday, 20 June 2013

Demo Masakan Saya.. ;)





Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua.. Wahhh.. lama jugak saya tinggalkan blog ni yer.. Naik bersawang dah yer.. Ayyy.. nak buat camner, sibuk sangat saya dengan tempahan dari teman teman serba sikit tu. Bila ada masa sikit sikit tu rasa nak merehatkan diri puas puas pulak. Pastu dengan kondisi laptop saya yang semakin tenat ni, aduhaiii.. cukup berchenta betoi dibuatnya, naik menanah menunggu.. Kejap kejap dia hang.. kejap kejap hang.. Nak menyudahkaan sesatu N3 tu pun cukup menguji kesabaran. Masa dah taim kot.. Dah hukum tukar baru.. Nantilah kumpul duit pelan pelan kann.. Ada rezeki kita tukar baekkk punyer.. berangannn.. :)





Actually N3 kalini saya nak sembang sikit ngan kengkawan. Haaa.. nak bayar utang lama tak dapat membebel ni.. hehee.. Pada 2hb June 2013 tempohari saya telah dijemput membuat Demo Masakan oleh Pihak KEBAL (Kelab Barangan Lama) di Anggerik Mall Shah Alam. Terus terang cakap saya memang tak sangka akan melangkah ke tahap itu walaupun saya faham tujuan sebenarnya adalah untuk menarik orangramai supaya datang ke Jualan Barangan Lama yang memang diadakan pada setiap hari ahad di situ. Pada mulanya saya agak risau dan keberatan untuk menerima tawaran itu. Maklumlah selama ni saya hanya membebel di sini pada hujung jari saya jer kann.. Mana pernah gi ngajor masak depan orang ramai bagai tapi bila mengenangkan permintaan seorang teman yang juga merupakan salah seorang penganjurnya saya gagahilah juga. Bak kata suami saya pulak menambah lagi.. Kalau tak dipecahkan ruyung mana kan dapat sagunya. Maka saya pun menyahut cabaran itu dan menerimanya. Walau hati penuh gentar saya tetap juga berusaha mencuba untuk memberi yang terbaik. Jika ada kekurangan tu, saya mohon maaf sepuluh jari. Saya budak baru belajar.. :)






Menu masakan pada hari itu semuanya adalah dari permintaan pihak Penganjur iaitu NASI LEMAK PANDAN BERHALBA dengan SAMBAL CHUMIQ dan juga sejenis Kuih Traditional orang Melayu iaitu KUIH CARA MANIS. Tatkala melangkah masuk jer ke dalam Anggerik Mall saya terpandang akan Bunting yang dibuat tu tertulis Demo Masak bersama Blogger Terkenal. Aduhaiii.. dalam hati terdetik, terkenal ker? rasanya saya ni biasa biasa jer.. Taklah terkenal mana tapi di satu sudut pula menambahkan lagi gentar saya kerana sudah pasti mereka mengharapkan yang terbaik dari 'Terkenal'. Saya pun taknak fikir lagi.. teruskan jerlah.. Redah jer!!. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar juga walau ada juga sedikit kekurangan sana sini. Crowd boleh tahan.. Not bad jugak sambutannya.






Seawal pagi dengan hati yang dug dag dug daq saya telah menyediakan dulu di rumah satu periuk besar Nasi lemak tu dan Sambal untuk diagihkan pada para tetamu untuk merasa masakan saya. Alhamdulillah.. Semua yang merasa cakap sedap. Saya juga memberi peluang pada para tetamu untuk mencuba membuat Kuih Cara. Barulah syiok sikit dan taklah boring sangat mereka dok nengok jer kat depan tu. Apa pun Demo Masakan ini tetap menjadi kenangan manis dalam hidup saya. Terima kasih sekali lagi pada Pihak Penganjur dari KEBAL Anggerik Mall Shah Alam yang telah memberi kepercayaan kepada saya untuk mengendalikan programme ini buat julung kalinya. 








Terima kasih juga pada teman teman yang datang dari jauh dan dekat untuk memberi sokongan moral pada saya. Saya tak lupa jasa baik teman teman semua. Hanya Allah SWT sahaja yang dapat membalasnya. 

Inilah saja beberapa gambar kenangan di hari yang sungguh bersejarah buat diri saya yang dapat saya kongsikan di sini. Nak buh semua banyak sangatlah pulak kann.. hehee.. Insyaallah jika diizin tuhan, ada rezeki ada umur kita jumpa lagi.. Daaaa.. Sayang semua.. Muahhhh.. :)







27 comments:

Amie said...

Laaaa... Sheilaaa... rasa tak puas pulak baca entri Sheila kali ini! Macam tak cukup & tak habis kisahnya tu... mesti banyak lagi yang Sheila tak kongsi he he ehhhh... ni sebab rasa seronok sangat baca pengalaman Sheila tu!
Apa pun tahniah buat Sheila kerana berjaya kendalikan semuanya dengan baik, dengan berkesan dan pasti akan jadi kenang-kenangan indah yang tak mungkin dilupakan!

Shiela said...

Terima kasih banyak banyak Amie cayang.. tak tau nak cakap apa dah.. laptop tenat ni mmg buat hilang idea betul.. apa pun maseh amy.. muahhhh.. :)

Tartqueen Gemilang said...

Banyak tips2 yg dikongsi secara santai oleh Shiela sepanjang program demo masakan tu..

Mamasya said...

Syabas Sheila....melanggah setapak lagi demo masakan pula....pasti pengalaman maniskan wpun bermula dg penuh debaran tp berjalan lancar. moga terus maju...

Sury Abil said...

Tahniah kak shiela..semoga terus sukses.

rahel said...

wah..memang terbaek la...betul cakap kak amie...mesti tak puas baca n3 kali ni...nak baca lg tapi da abis...hehehe...apa2 pun tahniah la daling sebab sudah Berjaya buat demo masakan nasi lemak pandan n kuih cara...Nampak sedap sangat nasi lemak tu..

Kjee said...

Laaa baru tahu. Kalau tidak, tentu Kjee sama2 di sana beri sokongan moral. Tahniah Sheila...ini baru permulaan. Semoga terus melangkah lebih jauh lagi.

Norzila Zakaria said...

lah dah sudah ke kak shila..kalau tak dapat zila jumpa akak skali...tahniah kak..

zila norazila said...

tahniah kak..jauh la kak klu x nk juga dtg n cuba kuih cara tue..smoga lps nie lbh suksess kak:)

Ita Rossi said...

alahai...tak tau pun. Anggerik Mall dekat gak dengan rumah kita kalau x boleh jumpa shiela. Tahniah..selangkah lagi ke hadapan.

ummisara said...

kak shiela...


aduhhhhh termissed i!kalau i tau, i dah sampai menjenguk!

insyallah di lain kesempatan.

Nikee Me said...

CUN...TAHNNIAH AKAK ..SY NI DARI LAMAN DAPUR HELEN...SILA DROPBY AKAK..ALMAKLUMLAH SAYA NI BUDAK BARU BELAJAR

Cheq Sue said...

tahniah akak...mesti seronok kan dapat rasa pengalaman baru. tahniah "_"

Evelyn Gemina said...

Assalam kak shiela, tahniah saya ucapkan, memang rugi terlepas berkunjung ke demostrasi masakan akk hari tu, insyaallah one day mesti pergi punya...well done!!!

Ummi said...

Assalamualaikum Sheila...waahh baru terperasan entry Sheila, lama sungguh akak x jenguk blog akak pun...hehe.. Tahniaaaahh dan semoga terus melangkah dan berkongsi dengan mereka di luar sana...seronok tgk perkembangan blogger2 sekarang, tumpang bangga.. ^__^

Ayu said...

Assalam sheila,
tahniah sekali lagi buat sheila ..
kalau dekat memang harus pergi ni..
tumpang bangga kita berkawan dengan blogger yang pandai masak macam sheila ni..you go girl..:)

inahar ali said...

wahh..tahniah ye sheila!

Nooriah Abdullah said...

tahniah Sheila dah terkenal lah Sheila sekarang mesti terima hakikat tu setanding dgn cmg,masam manis, kak wan, ct dan ramai lagi lah, ribuan tahniah sekali lagi ya, tak tau lah bila nak rasa air tangan sheila

cik cek said...

Assalamualaikum....
Salam kenal dari cikcek....
Menarik tertarik ngan resepi yg ada kat dapo sheila.....terus sukses ya...:)

mama sara nur said...

Assalam kak Sheila
alhamdulillah. Chek sehat ja he hee
amboi kak glamour tu, mskan k sheila meang best
Tahniah
cara manis yg sedap tu feberet sy

ibundo said...

tumpang bangga dengan perjalanan shiela. Semuga sukses menunggu di depan. Salam.

~Insan Biasa~ said...

Eeeee.....akak dah jadi retis masakan.....congrates....ani tumpang gembira sama....

Qasey Honey said...

slm kak Shiela syg...
tahniah kak...1 lg pkembangan pjalann akak sbgi blogger masak..smoga akak akn sukses lg..

RINDU MAMA...semasa ada dihargai,setelah tiada jangan ditangisi said...

salam kenal Dik Shiela...baru je bukak blog Dik SHiela ni hasil saranan KAk Jee...tahniah la sebab dah jd jemputan untuk demomasak...mesti yg jemput tu mengiktiraf kebolehan Shiela...mintak izin guna resipi Shiela ya untuk masak buat keluarga...boleh bgtau kat n3 mana ada resipi bake macaroni....anak akak mintak masakan..terima kasih

nea lopah said...

Salam kenal kak shiela. Terpegun saya explore blog akak ni. bnyk betul resepi, tips dll. pinggan mangkuk lama tu pun mmg klasik sgt.

nea lopah said...

Salam kenal kak shiela. Terpegun saya explore blog akak ni. bnyk betul resepi, tips dll. pinggan mangkuk lama tu pun mmg klasik sgt.

nea lopah said...

Salam kenal kak shiela. Terpegun saya explore blog akak ni. bnyk betul resepi, tips dll. pinggan mangkuk lama tu pun mmg klasik sgt.