Wednesday, 21 December 2011

TALAM BERLAUK




Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Semua. Seawal pagi hari ni saya dah bangun sediakan kuih Talam Berlauk kegemaran suami dan anak untuk sarapan. Harini cuma masak utk bekfes jer.. Lepas tu saya kuar gi nengok wayang 'Mission Impossible.. Ghost Protocol'. Best arr citer tu.. Setiap detik very interesting. Tom Cruise pon ganteng bangett.. ;D




Kuih Talam Berlauk ni sebenarnya ada resepi tradisi dari Ibu Mertuaku tapi banyak jugalah yang telah saya modified mengikut citarasa saya. Kalau yang original MIL saya buat guna udang kering. Pastu pada bahan lauk juga saya tambah minyak sapi untuk mendapatkan rasa dan aroma yang lebih mengancam. Banyak kali juga saya mencuba dan menghadapi kegagalan untuk mendapat sukatan yang seperfect ini untuk kengkawan. Maklumlah mak mak kita kalau masak mana ada resepi bagai kann.. Dia jeling jer pon dah kompom jadi. Setakat ni sesapa yang mencuba resepi kuih ni, semuanya cakap sedap sehingga menjadi kegemaran keluarga juga. Kalau berminat, jom nengok resepi yang saya nak kongsi.. (;




BAHAN BAHAN : 
Utk bahagian bawah :
3 cawan tepung gandum
200 ml santan cap Ayam ~~ atau 1 cawan santan segar pekat
4 cawan air ~~ atau santan cair
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 biji telur ayam
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa (lbh kurang 2 sudu kecil)




Utk LAUK :
Udang saiz kecil dlm 200 gm (ikut suka)
9 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering (ditumbuk)
2 biji cili merah
Sedikit daun sup n daun bawang
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit gula (dlm 1/4 sudu kecil)
Garam secukup rasa ( lbh kurang 1/2 sudu kecil)
Sedikit minyak utk menggoreng + 1 sudu besar minyak sapi




Hiris halus bawang merah, bawang putih, cili merah, daun sup dan daun bawang. Udang kering ditumbuk halus. Goreng bawang merah n bawang putih hingga kuning keemasan, angkat. Kemudian masukkan udang kering. Setelah naik bau n garing, masukkan udang idup yg dibuang kulit diikuti dgn cili merah. Bubuh sedikit serbuk lada sulah, sedikit gula dan garam secukup rasa. Bila udang sudah masak, tutup api dan masukkan bawang yang digoreng tadi bersama daun sup dan daun bawang dan gaul rata. Ketepikan.




Satukan semua bahan utk bahagian bawah dan blend. Tapis dan tuang ke dalam bekas. Ketepikan. Asingkan sedikit dalam suku cawan. Kukus selama lebih kurang 15 minit dulu. Kemudian bukak dan tabur bahan lauk yg telah digoreng tadi dan ratakan. Titiskan tepung yg diasing tadi sedikit demi sedikit ke atas permukaan lauk tadi untuk melekatkannya. Kemudian sambung mengukus selama 45 min lagi.. Setelah sejuk, baru dipotong dan bolehlah dihidangkan. Selamat Mencuba.. :)


11 comments:

Ummi said...

Sheila, akak pun suka talam berlauk, next time akak try resepi MIL Sheila ni eh...nampak menyelerakan betuii...Cantik lak kukus dlm bekas kecik2 bunga kangkung tuh, nostalgia je :)

sHa AhM@d said...

sha amik resepinyer yer..nak try la..belum penah makan lagi kuih ni..

Shiela said...

maseh kak ummi..
amik lah sha.. selamat mencuba yer.. :)

ummiaisyah said...

tgk pon dah tau betapa lazatnya kuih ni....cantiknya gambo akak!

Shiela said...

Terima kasih Ummiaisyah.. Alaahai.. Akk bukannya pandai sgt bab amik gambo ni.. Main tembak jer.. Nasib nasib jerlah.. Hehee.. :-)

Azie said...

Sheila,sungguh tergoda. Selama ini kalau tengok kuih ni, tak pernah pun rasa nak beli apa lagi nak memasaknya sendiri. Ini dah tak tahan menengoknya.

Shiela said...

Alaahaiii Azie.. sorry yer, baru perasan yr comment.. dah cuba pun kann.. hehee.. Alhamdulillah u like it.. :)

Zura Lee said...

secara otomatik trus meleleh air liur tgk inti kuih talam akak tuh !!!

azian said...

Salam Sheila,
Akak dah try guna resepi ini utk sukatan bahannya...tq. Memang ngam dgn selera...boleh tgk N3 nya kat rumah akak ya...

AZLINA said...

Assalamualaikum Sheila, pagi tadi dah cuba resepi ni..memang sedap & mudah cara membuatnya. terima kasih ya sudi kongsi resepinya...:))

Anonymous said...

As Salam Sheila, ukuran cawan ini guna cawan metric ya.? Tkaseh.

Kak Siti Jaleha.