Monday, 30 April 2012

ZEBRA CAKE KaBaBooMmm..


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera  :)


Alhamdulillah dengan izin Allah SWT aku masih disini. Ekceli keletehan belum berapa hilang lagi. Lemau lagi rasa badan ni. Kakiku ada terseliuh sikit masa kat KK aritu. Ingatkan sikit ajer, tapi lepas seminggu dia cam bengkak pulak. Badan pon seram sejuk cam nak demam. Tapi tekak ni punyalaa teringin nak makan cake. hmm.. Skodeng punya skodeng boleh terpandang satu recipe yang agak mudah dari teman fb Sue Aleen. Lama dah kusimpan recipe ni, tapi ada beberapa bahan yang telah ku ubahsuai mengikut citarasaku. Bukan apa, saja jer nak menerai nerai caraku pulak.




Bila dah siap, sedap laa pulak. Tak manis sangat. Saya buat malam semalam untuk breakfast pagi ni. Bila dimakan pagi ni makin sedap pulak rasanya. Puas rasa hati walau Cake sempoi jer pon sedap. Paling best kalau makan cecah oren atau nescaffe panas.. perghhh.. Memang tulaa cara makan peberet saya dari kecik. hehee.. Jom kita skodeng recipenya pulak. Sempoi jer..

BAHAN BAHAN :

250 gm Butter
150 gm Gula Castor
2 sudu kecil Ovalette
4 biji telur gred A
270 gm Tepung Cake
1 sudu kecil Baking Powder
1 sudu kecil Vanilla Extract/Essence
2 sudu besar Susu Pekat
1 cawan Susu Cair
1 sudu kecil Coklat Emulco
1 sudu kecil Coffee Emulco


NOTE : Tepung Cake BUKAN Tepung Naik Sendiri yer.. Tepung Cake boleh dibuat sendiri dengan mencampurkan 3/4 cawan Tepung Gandum dan 2 sudu besar Tepung Jagung dan diayak bersama. Buat secukupnya dan timbang mengikut keperluan recipe. Kemudian diayak sekali lagi bersama Baking Powder.




Pukul butter, ovallate dan gula halus hingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. Masukkan vanilla extract/essence, susu pekat dan susu cair. Pukul lagi hingga rata. 

Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, Pukul hingga rata dan sebati jer. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur coffee emulco dan coklat emulco. Gaul hingga sebati. 

Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Saya letakkan 3 sudu makan bagi setiap layer. Pada layer yg hampir habis, dikurangkan kepada 2 sudu makan dan seterusnya 1 sudu makan. Kemudian tarik tarik permukaan cake tu dengan menggunakan chopstick atau lidi. 

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 45- 50 minit atau sehingga masak mengikut kapasiti oven memasing. Sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari bekas. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan dan bolehlaa dihidangkan.





Senang jer kann.. Sedap jugak buat untuk minum petang ni.. Selamat Mencuba yer.. (",)



Saturday, 28 April 2012

Just a Simple DINNER tonite


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Semua   :)


Selamat Berhujung Minggu juga buat semua. Moga bergembira di samping keluarga tercinta.. Arini saya tersangatlaa penadnyerr.. Pepagi dah buat gardening. Keliling rumah dah semak sangat. Petang tadi sempat jugak buat untuk minum petang. Nanti next entry saya masukkan cerita Apam Nasi saya tu yer.. hehee..




Makanya malam ni buat yang sempoi jer jadilaa untuk kami tiga beranak kann.. Saya masak NASI GORENG BELACAN ngan TAHU JEPUN with MIX VEGE.. Bukan apa, teruja sangat nak guna Belacan Papar yang saya baru bawak balik dari Kota Kinabalu tu, Tapi memang sedaplah. In betol laa rasa dia kat Nasi Goreng tu tadi. Patut ramai kengkawan cakap Belacan Papar terbaekk. Memang terbuktilah.




Kebetulan ada pulak sesat picture Belacan Papar yang terkenal ni dalam tab saya.. Dapatlaa saya share ngan kengkawan yang tak pernah lihat rupanya belacan tu kat sini. Yang bentuk 4 segi tulaa dia Belacan Papar tu.




Kota Kinabalu tetap terpahat dalam ingatanku.. Really had a nice n enjoyable trip. Insyaallah.. Panjang umur, ada rezeki akan ku datang lagi. Insyaallah.. :)




Salam Ceria Semua.. Luv uol.. Muahhh.. :D


Friday, 27 April 2012

Baked PASTA


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Semua   :)


Alhamdulillah dengan izin Allah bertemu lagi kita di sini di pagi Jumaat yang mulia dan penuh barokah ini. Arini saya nak berkongsi recipe Baked Pasta koboi lagi sempoi saya ni. Jomlaa gi skodeng resepinya, takleh lelama kat sini, japgi dah nak gi amik anak bertuah tu.




Memula rebuskan dulu pasta yang kita suka. Saya guna 2 cawan Spiral dan 1 cawan Macaroni. Rebus dalam air, dengan sedikit garam dan minyak zaitun hingga lembut. Kemudian toskan dan gaulkan dengan sedikit minyak zaitun.




Selepas tu kita prepare pula bahan Sosnya yaitu Sos Merah dan Sos Putih.

~SOS MERAH~

Bahan Bahan :
400 gm Daging Kisar (jenama Ramly)
430 gm Tomato Puree (jenama Kimball)
200 gm Chopped Carrot/Celery (Jika suka)
2 biji Bawang Besar Holland
5-6 ulas Bawang Putih
5-6 helai Bay Leaves
Sedikit Oregano
Sedikit Serbuk Lada Sulah & Lada Hitam
Sedikit Olive Oil utk menumis
Sedikit Chopped Fresh Parsley/Coriander
Sedikit Fresh Oregano (jika ada)
Sedikit Chilli Flakes (jika suka)
Garam dan Gula secukup rasa
Air Secukupnya




Tumiskan bawang besar dan putih yg dah dicincang sampai layu. Masukkan pula dry oregano dan bay leaves, goreng hingga naik bau.

Kemudian masukkan daging kisar dan goreng sebentar. Bila daging tu dah masak, masukkan pula tomato puree dan goreng sekejap. Selepas itu, bubuh sedikit air dan masak hingga mendidih dan biarkan pekat sedikit.

Setelah masak, perisakan dengan garam dan gula secukup rasa dan masukkan chilli flakes, serbuk lada sulah n serbuk lada hitam, chopped parsley dan coriander leave (daun ketumbar).



~SOS PUTIH~
 
Bahan bahan :
2 cawan Fresh Milk
2 keping Cheddar Cheese 
2 sudu besar Butter
2 sudu besar Tepung Gandum
Sedikit Serbuk Lada Sulah
Sedikit Garam




Panaskan butter hingga cair dengan api kecil.

Masukkan tepung, gaul sebati, aggaran dalam seminit.

Alihkan periuk dari api sebentar dan tuangkan susu. Kacau rata jgn sampai tepung berketul. Kemudian jerang balik atas dapur. 

Bubuh sedikit garam dan serbuk lada sulah. Terus memasak dan kacau kacau sehingga ianya pekat.

Akhir sekali barulah kita masukkan cheddar cheese. Apabila cheedar cheese tu sudah cair dan sebati dengan susu, bolehlah diangkat dan ketepikan.





Gaulkan pasta yang kita telah rebus tadi dengan Merah hingga rata. Tuangkan Sos Putih di atasnya. Boleh juga ditaburkan dengan cheddar cheese yang diparut atau mozarella cheese jika suka. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 1 jam atau mengikut kapasiti oven memasing.

Setelah masak, bolehlaa dihidangkan. Kami sekeluarga suka makan ketika masih panas. Menu ni memang kegemaran anak saya betul. Tak benti benti dia keje mengulang. Seronok saya nengok dia makan. Hilang rasa penat memasaknya.




Selamat Mencuba yer.. Senang jer menu ni kann..


Friday, 20 April 2012

HOKKAIDO CHIFFON CupCakes


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera   :)

Rata rata, Sana sini kat fesbuk tu tak berenti berenti doq nengok kengkawan membuat Cake Jepon ni. Hati ni punyalaa teruja nak mencuba, Sedap sangat ker? Tapi bila direnung renungkan cake tu sexy laa jugak, hingga agak terguda laa jugak hati kechik ni.. Doq membayang bayangkan rasa dia tu, ada tepung jagung, ada tepung kastard, pastu kat tengahnyer pulak ada filling custard, hmm.. mesti sedappp.. Takleh jadi, maka petang tadi kugodek jugak HOKKAIDO CHIFFON Cupcakes ni. Dah teghasa ghasa sangat kat tekak ni dahh.. :P




Seawal pagi saya pon mula laa skodeng sana, skodeng sini mencarikan resepinya. Akhirnya parking kat blog Azlita gak sudahnya. Resepi Chiffon Cupcake ni saya amik dari Blog Azlita Aziz, mohon share kat sini yer Ita cuma ada sikit sikit yang saya adjust ikut apa yang saya ada. Manakala Filling Custardnya pulak dari resepi saya sendiri. Jom nengok resepinya yer..





~~HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES~~


4 biji Kuning telur
30 gm Gula Castor
1 sudu kecil Vanilla ekstrak
40 ml Susu Segar
40 ml Minyak Jagung
55 gm Tepung Cake
20 gm Tepung Kastard
1 sudu kecil Baking Powder

4 biji Putih Telur
1 sudu kecil Cream of Tartar
80 gm gula Castor


Panaskan oven pada suhu 170 C selama 20 minit.
Sediakan 8 biji ramekin bersaiz besar.
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras.
Atau boleh juga gunakan cawan muffin.




Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian diayak 3 kali.

Pukul kuning telur dan gula menggunakan hand whisk. Tambahkan vanila ekstrak atau esen, susu, minyak dan pukul rata.

Masukkan bahan yang telah diayak tadi dan gaul rata.

Dalam bekas lain ~ Pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan Cream of  Tartar hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks).

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung. Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik. Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 90% penuh. Jangan risau kalau cam penuh sangat, sebab kek ini akan naikkk dan turun balik sedikit selepas dimasak. Hentakkan sedikit bekas ramekins untuk mengurangkan gelembung udara pada kek.

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit atau hingga masak mengikut kapasiti oven memasing.

Bila sudah masak, jangan terus keluarkan dari oven. Renggangkan sedikit pintu oven dalam 10-15 min dulu bagi dia sejuk perlahan lahan. Jika tidak nanti kek itu akan kecut atau menurun mendadak. Selepas itu baru keluarkan dari oven dan sejukkan.

Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling custard kedalamnya dengan menggunakan pipping bag dan nozzle yang bersesuaian.




NOTE : TEPUNG CAKE atau CAKE FLOUR adalah Tepung Gandum yang dicampur dengan Tepung Jagung. BUKAN Tepung NAIK SENDIRI atau SELF RAISING FLOUR yer kengkawan. Ramai gak yang keliru. Neway, takyah sesusah nak beli Tepung Cake tu, kita boleh buat sendiri.
SUKATANNYA : 2 sudu besar Tepung Jagung + 3/4 cawan Tepong Gandum dan Ayak. Jadilaa 1 cawan Tepung Cake. Senang citer dan keje kita.


~~FILLING CUSTARD~~

2 biji Kuning Telur
1 sudu besar tepung Custard
1 sudu besar Tepung Jagung
1 sudu besar Tepung Gandum
3 sudu besar Gula Castor
1 cawan Susu Segar
1 sudu besar Butter

Satukan kesemua jenis tepung dan gula. Gaul rata dan bancuh dengan susu segar sedikit demi sedikit. Kacau jangan sampai berkutil. Kemudian masukkan kuning telur yang telah dipukul dan kacau rata hingga mesra.

Dengan kaedah double boiler (masak di dalam bekas yg berisi air) kacau custard tu hingga pekat dan licin. Kacau sentiasa supaya tidak berkutil. Apabila sudah cantek pekat dan licin, masukkan butter tadi dan kacau rata.

Sejukkan sebentar custard yang telah siap dimasak. Kemudian masukkan ke dalam piping bag bernozzle dan cucuk ke dalam kek yang telah sejuk, picit masuk ke dalam tengah kek tu sebagai fillingnya.




Hrmm.. Ni kes tak cukup bekas Remekin laa.. bekas leb ni jer yang sempat kucapai. Bolehlaa kan.. By the way, Senang jer kan buat cake ni. Kejap jer kita dah sampai Hokkaido. Rasa dia pon memang betul sedap sangat kengkawan.. Cubalah, memang puas hatilah. Terbaekklahh jika dihidangkan ketika sejuk atau cam Omputih cakap Serve Chilled.. heheh.. Layannn.. Tak chaya cernengok gambor kat bawah ni.. mmm.. tahan jerlaa ayor liur yer.. :)




SELAMAT MENCUBA (",).


Saturday, 14 April 2012

KEK BATEK


Assalamualaikum dan Selamat  Sejahtera   :)


Selamat Berhujung minggu juga.. Apa khabar semua? Saya alhamdulillah.. Not too bad laa.. bolehlaa takat nak Membatek ni. Lama betol dah anak saya tu mintak nak makan Kek Batek ni, saya tak buat buat.. Bukan apa, sebenornya saya pon tak berapa suka makan kek batek ni. Penah buat sekali dua dulu, tkleh in laa.. manis sangat. Tetapi bila terpandang kat blog Sky Blue's Kitchen, Diana @ Melley Mey buat cam teruja pulak nak mencubanya. Nampak cam menarek pulak cara susunannya tu. Sebelum ni yang saya penah buat, kacau jer sekali biskut tu dalam kuali. Silap haribulan jadi lembik laa pulak. Tapi bila nengok cara Diana ni lain laa pulak.. Memang menarek minatku untuk mencuba.




Saya mohon share recipe tu di sini yer Diana @ Melley Mey. Tapi terus terang cakap, saya tak pandai nak buat back link yang ada cam rujuk 'di sini' tu. Maaf yer, tanya anak cam mana nak buat pon dia cakap tak tau. huhuu.. Tak berapa celik IT sangat. Juga maaf sekali lagi yer, resepi ni saya ada adjust sikit sikit ikut selera dan keselesaan saya. Tapi apa apa pon terima kaseh banyak banyak yer Diana atas sumber dan tunjuk ajar pada Kek Batek yang mabeles ni.. Mudah mudahan diberkati allah sentiasa.. Ameenn..




BAHAN BAHAN :

6 biji Telur Ayam
1 cawan Butter ~~ 250 gm
2 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Brown Sugar ~~ resepi asal 1 1/2 cwn gula
1 cawan Milo ~~ resepi asal guna 1 1/2 cawan milo
1/2 cawan Serbuk Koko ~~ saya tambah
2 cawan Nestle Nestum original
1 cawan Susu Pekat ~~ resepi asal guna 1 tin cap junjung
Biskut Marie secukupnya


** Rasanya next time buat tak perlu letak brown sugar tu lagi. Dah cukup manisnya bagi saya yang tak kuat manis ni laa..





CARA CARA :

Pukul gula bersama butter hingga kembang.
Kemudian, masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati. Masukkan susu pekat dan pukul dan terus pukul lagi.
Tambahkan tepung gandum, milo dan nestum. Pukul adunan sampai ianya bebetul sebati.
Masak adunan menggunakan kuali hingga pekat dan likat. Setelah adunan bebetul pekat bolehlah diangkat. Sediakan bekas dan letakkan sedikit adunan kek tadi dan ratakan.
Kemudian susun biskut marie di atasnya. Lapiskan berselang seli sehingga adunan habis.
Taburkan atasnya dgn apa yg suka sebagai hiasan.
Simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong. Seelok eloknya semalaman.




Alhamdulillah.. Anak saya suka sangat. Makanlah puas puas yer anakku.. Rasanya pun dah tak manis sangat cam selalu. Banyak juga sukatan gula dan susu pekat saya kurangkan. Bolehlaa Ibu dia ni pon tumpang semangkuk jugak nampaknya.




~~ SELAMAT MENCUBA ~~


Thursday, 12 April 2012

Spaghetti AGLIO OLIO with MUSSELS


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera   :)


Bonjour! Bonjourrr!!!.. Adehh ke depan betul moncong nak nyebutnyer.. hehee.. Ni laa penangannya asek bermenukan Italy ni. Nak wat camner.. Melayankan tekak anak bertuah sorang tu. Tak larat rasaya kalau ari ari dia asyik ajak ker Secret Recipe tu, ajer pitam dibuatnya. Abihlaa elaun Ibu ni kat situ jer kang.. Menu ni sebenarnya saya masak togeder geder ngan Beef Lasagna aritu. Arini baru berkesempatan nak share resepi SPAGHETTI AGLIO OLIO with MUSSELS ni pulak. Sempoi jer.. Rasanya semua pon tau caner nak masak ni kan.. tapi saya tulis gak laa kat sini yer.. Buat reference anakandaku di kemudian hari nanti. Mudah mudahan dia akan menjadi seorang Ibu dan Isteri yang berjasa pada keluarganya sendiri nanti. Ameenn.. 




Jom laa Nengok.. Sebelum ku terlelap depan lappy ni.. hehee.. Waktu sebegini jerlaa yang ada kelapangan pon.. Siang hari tak cukup tanah rasanya nak kayuh segalanya.. Sabo jerlaa.. Dah memang tugasanku.. hadap jerlaa selagi ada hayat dikandung badan.




BAHAN BAHAN :

500 gm Australian Mussels ~~blh ganti ngan Udang/Sotong
300 gm Spaghetti
2 biji Bawang Besar Kuning/Holland
6 ulas Bawang Putih
1 biji Lemon ~ ambil jusnya
Capsicum Merah
Minyak Zaitun untuk menumis
Sedikit Serbuk Lada Hitam
Sedikit Serbuk Lada Sulah
Sedikit Oregano
Daun Ketumbar ~ Saya suka byk daun ni




CARA CARA :

Dalam peruik berasingan didihkan air dan rebuskan spaghetti hingga lembut. Masukkan juga sedikit garam dan minyak zaitun dalam air rebusan tu. Setelah lembut dan boleh dipotong, angkat dan toskan. Gaulkan dengan sedikit minyak zaitun supaya tidak melekat dan kering.

Chop atau cincang cincangkan bawang besar, bawang putih dan juga daun ketumbar. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu dan naik bau. Masukkan Mussels dan sedikit garam dulu. Kemudian bubuh sedikit oregano, serbuk lada itam dan lada sulah. Kacau rata hingga mussels tu masak. Masaknya tak lama sangat.

Bila Mussels sudah masak masukkan spaghetti yang kita rebus tadi dan juga capsicum merah yang dihiris. Perisakan dengan sedikit garam dan masukkan jus lemon dan gaul rata. Biar masak seketika sambil dikacau selalu.

Akhir sekali masukkan daun ketumbar atau coriander leaves yang telah kita cincang halus tadi dan gaul rata. Angkat dan bolehlah dihidangkan. Boleh juga ditabur dengan sedikit Parmesan Chese dan Chilli Flakes ketika hendak makan jika suka.




Sempoi jer kann.. Selamat Mencuba.. (",)


Sunday, 8 April 2012

BEEF LASAGNA


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera   :)

Bonjour! Bounjour!!!.. hehee.. Selamat berhujung minggu semua.. Watper tuu?? Masak per rini?? Soklan skema jer kann.. Arini menu saya, Italiano abis. BEEF LASAGNA togeder geder ngan SPAGHETTI AGLIO OLIO. Melayan anak Italy sesat kat dalam umah ni sorang. Hari hari nak Lasagna Lasagna Lasagna.. huhh.. rasanya orang Italy tu pon tak makan Lasagna hari hari kowt.. duhhh.. anakku iteww.. Tapi kat Entry yang ni saya share dulu resepi BEEF LASAGNA dulu yer. Mohler kita ke dapo sweet dapoku iteww.. Makin lama dah makin kechik lak nampak tulisan kat screen ni. Dah melepasi sepertiga malam ni pon.. Moga dipermudahkan ngan tenet yang sangat tenat ni.. huhuu..




~SOS MERAH~

Bahan Bahan :
400 gm Daging Kisar (jenama Ramly)
430 gm Tomato Puree (jenama Kimball)
200 gm Chopped Carrot/Celery (Jika suka)
2 biji Bawang Besar Holland
5-6 ulas Bawang Putih
5-6 helai Bay Leaves
Sedikit Oregano
Sedikit Serbuk Lada Sulah & Lada Hitam
Sedikit Olive Oil utk menumis
Sedikit Chopped Fresh Parsley/Coriander
Sedikit Fresh Thyme (jika ada)
Sedikit Chilli Flakes (jika suka)
Garam dan Gula secukup rasa
Air secukupnya




Tumiskan bawang besar dan putih yg dah dicincang sampai layu. Masukkan pula dry oregano dan bay leaves, goreng hingga naik bau.

Kemudian masukkan daging kisar dan goreng sebentar. Bila daging tu dah masak, masukkan pula tomato puree dan goreng sekejap. Selepas itu, bubuh sedikit air dan masak hingga mendidih dan biarkan pekat sedikit.

Setelah masak, perisakan dengan garam dan gula secukup rasa dan masukkan chilli flakes, serbuk lada sulah n serbuk lada hitam, chopped parsley dan coriander leave (daun ketumbar).


~SOS PUTIH~

Bahan bahan :
2 cawan Fresh Milk
2 keping Cheddar Cheese 
2 sudu besar Butter
2 sudu besar Tepung Gandum
Sedikit Serbuk Lada Sulah
Sedikit Garam

Panaskan butter hingga cair dengan api kecil.

Masukkan tepung, gaul sebati, aggaran dalam seminit.

Alihkan periuk dari api sebentar dan tuangkan susu. Kacau rata jgn sampai tepung berketul. Kemudian jerang balik atas dapur. 


Bubuh sedikit garam dan serbuk lada sulah. Terus memasak dan kacau kacau sehingga ianya pekat.

Akhir sekali barulah kita masukkan cheddar cheese. Apabila cheedar cheese tu sudah cair dan sebati dengan susu, bolehlah diangkat dan ketepikan.



~MELAPIS LASAGNA~

Bahan yg diperlukan :

Beberapa keping Instant Lasagna Sheets (San Remo)
Parutan Mozarella Cheese

Rendamkan dulu kulit lasagna dlm air suam selama lebih kurang 10 minit.  

Lenserkan atau Griskan bekas utk membakar lasagna dengan butter.

Memula kita ratakan dulu sos merah. Lapiskan pula dengan kulit lasagna.
 
Tuang lapisan sos merah diikuti dengan sos putih. Taburkan sedikit parutan mozarella cheese. 



Ulang langkah ini sehingga habis. Bahagian atas sekali akhirkan dgn sos puteh serta taburkan parutan mozarella cheese, chopped parsley dan coriander leaves. Boleh juga taburkan sedikit fresh Thyme jika ada. Wangi jer bau dia nanti.





 
Suhu yg dicadangkan ialah 175c. (ikut kapasiti oven memasing). Guna api atas bawah.
30 min yg pertama ; bakar dengan menutup atas loyang tu ngan aluminium foil. Cucuk dengan lidi samada lasagna tu dah lembut ker tak. Kalau masih keras tutup balik dgn aluminium foil dan sambung lagi bakar dgn kaedah ini.   
30 min kedua ; bakar tanpa aluminium foil.




Bila dah masak, bolehlah dikeluarkan dari oven dan sejukkan selama 15 minit sebelum dipotong dan dihidangkan.

NOTE : JANGAN bubuh GARAM banyak sangat dalam Sos Sos tu nanti. Kena agak agak juga sebab Mozarella Cheese yg kita tabur tu pon dah MASIN. 




Selamat mencuba yer. Memang berbaloi baloi.. Lepas ni leh stemet duit kita.. Puas makan anak beranak bila buad sendiri kann.




Just from Me ;
With lots of Lurves.. Muahhh.. :)


Thursday, 5 April 2012

31st March.. It's My 16th ANNIVERSARY


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera Semua   :)

Alhamdulillah dengan izin Allah dan berkat dariNYA juga pada tanggal 31.3.2012 aritu genaplah sudah usia perkahwinan kami 16 tahun. Hmm.. tak berasa masa berlalu begitu pantas kann. Bermacam macam dugaan telah kita tempuh bersama kan Yangg.. Adakala di atas adakala tergolek ke bawah, hmm.. bukan senang nak senang. No matter what, thank you very much to my Sweetheart yang banyak bersabar dengan kerenah dan kepala hangin isterimu ini. Dan juga terima kaseh sayang atas bimbingan dan tunjukajarmu. Moga kita dapat terus meniti hari hari mendatang dengan penuh bibit kasih sayang dan berkekalan hingga ke Syurga. Bak kata Omputih tu, Till Death do us Apart.. Jomm kita kasi Up lagi.. Till HEAVEN laa.. Insyaallah.. Ameenn..




Sebagai seorang Isteri teringinlah jugak nak buat something special lah kununnya on our Sweet day ni. Alaa alaa Romantica de Amoure kann.. Wahhh.. terlebeh sudahh.. Nak buat lelebeh taklaa berapa pandai awok ni. Pikir punyer pikir dan atas suggestion temanku Zai, maka jadilah Cake ini. hehehh. Lagipon bekas untuk buat cake ni memang dah lama beno belinya. Rasanya inilah hari terbaek untuk menggunakannya.. kann.. kannn... kannnn.. ngeeeee.. ;D




Memula saya nengok cake yang ada jantung hati aka luv kat dalam cake tu dari blog Azlita Aziz. Masa tu hati dah meggelodak, cantekkknyerrr laa cake ni.. dan puas gaklaa dok merenung camnerlaa leh camtu kejadiannya. Tetiba bila terpandang kotak bekas ni kedai bahan bakery, barulah paham kekdahnya. Saya pon tanpa berfikir panjang teruslaa sambar. Tapi setelah beberapa bulan menyambar baru kinilah terjadinya hasil kerastangan ku ini. Alhamdulillah.. walau tak secantek Azlita buat, jadilaa untuk kami anak beranak. Just a simple celebration.. :)




Saya share jugalah recipe nyer kat sini yer. Untuk cakenya saya guna sponge cake jer sebab masa saya sangat kelam kabut dengan abah saya yang masih dalam hospital. Resepi Sponge Cake adalah sumbangan dari teman saya Zai. Thanks dearie.. Sedap cake ni walaupun mudah. Cuma lenkali untuk cake ni kena guna cake yang tahan lasak sikit sebab sponge cake ni lembuttt sangat, kena betul betul berhati hatilah nak mengendalikan. Tapi camnerpon rasa dia memang sedap.




BAHAN BAHAN CAKE  :
By : Zai Eddie Hashim

250 gm Sponge Cake Mix (saya guna brand Nona)
4 biji Telur
50 ml Minyak Jagung
50 ml Air


CARANYA (Berpandu pada Kotak Sponge Cake Mix Nona) :

Panaskan Oven selama 45 min pada suhu 180C. Saya panaskan dlm 20 min jer. 

Griskan loyang untuk membakar atau lapiskan dengan baking paper.
Satukan semua bahan di atas dan pukul dengan kelajuan sederhana selama 5 minit.

Masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan pukul selama 1 minit lagi pada kelajuan rendah hingga ringan dan kembang. Tuangkan ke dalam bekas dan bakar selama 30-40 minit. Sejukkan sebentar dan keluarkan dari loyang.

NOTE : Untuk acuan ini saya kena buat 2 adunan diatas. 1 adunan di atas ni hanya cukup untuk sebahagian bekas atau cake ni jer. Walaubagaimanapun, bancuh asing asing yer.. Bukan apa.. Mengikut pengalaman saya kalau bancuh sekali yaitu buat 2 adunan sekali, kejadiannya cam tak berapa cantek.




Untuk filling kat tengah tu pulak, untuk bentuk luv tu saya guna Bavarian dari resepi Chef Wan amik kat blog Azlita Aziz. Thanks Azlita for sharing.. :)

BAVARIAN ~ Untuk filling Luv
By : Chef Wan

1 1/2 cawan susu segar
1 camca teh esen vanila
5 biji kuning telur
65 gm gula halus
1 camca besar serbuk gelatin
Secubit garam
1 cawan krim putar ~ putar rata dan simpan dalam peti sejuk

Satukan susu dan esen vanila
Masak hingga mendidih dan ketepikan
Putar telur bersama gula, serbuk gelatin dan secubit garam hingga kembang
Masukkan susu ke dalam adunan telur dan kacau rata
Kemudian tuangkan semula krim ke dalam periuk
Masak menggunakan api perlahan hingga krim tadi melekat di belakang senduk kayu
Kemudian tuangkan adunan ke dalam bekas yang di letakkan di atas bekas yang lebih besar dan berisi ketulan ais. Kacau selalu adunan supaya tidak bergentil sehingga adunan hambir mengeras.
Apabila krim hampir membeku, masukkan krim putar yang kita simpan dalam peti ais
Kacau rata kedua bahan dengan kaedah kaup balik hingga adunan rata
Simpan sekejap aje dalam peti ais jangan lama2 nanti dia beku. Anggaran 5 minit
Kemudian bolehlah tuangkan dalam loyang untuk bahagian love tadi
Apitkan kedua dua kek kemas dengan hati hati dan simpankan sekejap dalam peti sejuk sebelum dideco sementara kita menyediakan bahan untuk deco.




Untuk deco bahagian luarnya saya guna White Choc Mousse yang dicadangkan oleh teman saya Zai juga. Resepinya juga dari blog Azlita Aziz. Mohon share juga disini yer.. :)

COKLAT MOUSSE PUTIH
By : Puteri Manja

150G Coklat Masakan Putih
1 Sudu Besar Gelatin
100 ml Air
2 biji Putih Telur
200 gm Whipping Cream
40 gm Gula Kastor




PENYEDIAAN MOUSSE  ;

Masukkan Gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100 ml air. Biarkan dalam 5 minit. AWAS!!.. JANGAN MASUKKAN GELATIN DULU KEMUDIAN AIR.. Ini akan menyebabkan Gelatin berketul berketul dan tidak larut sepenuhnya. Saya kacau rata jugak.

Cairkan Coklat masakan putih dengan kaedah 'Double Boil'. Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat diletakkan ke dalam periuk yang ada air. Kemudian panaskan hingga coklat itu cair.

Bila Coklat Putih dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg berisi air tadi. Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat putih cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat putih tadi. Sejukkan sebentar.

Pukul Putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk. Kalau diterbalikkan bowl, telur takkan jatuh. Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.

Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi bentuk krim. Masukkan adunan whipping tadi dan coklat cair ke dalam putih telur yang dah bertanduk tadi. Kacau kaup balik dengan senduk perlahan lahan sehingga sebati. Sapukan pada kek yang nak dihias. Setelah hias simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.




Nampak cam susah kann.. tapi taklah.. cuma perlu sabar kittt jer.. Tapi hasilnya sangat berbaloi baloi. Puas rasa hati memandangnya. Paling seronok bila perkataan pertama yang keluar dari mulut Suami, "Uishh sedaplaa cake awak ni"... hmmm.. kembang setaman Wa cakap Lue.. Ngehngehngeh.. Makanya, Selamat mencuba yer Sayang Sayangku Semuaa.. Muahhh.. :)




From Shiela, with Lots of Lurves.. ;)