Wednesday, 4 April 2012

PANCAKE PANCAKE KU


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera    :)


~~Terukir di Bintang~~Tak mungkin hilang Cintaku Padamuuu~~lalalaaa~~ ;D
Just a simple N3 for this time yer.. Teman cam tak berapa ada mood laa pulak. Leteh bebeno ghasa badan nie. Mana ngan tenet yang sangat tenat, menguji kesabaran betol.. huhuu.. Tapi hati ni dok teringat ringat dah berjanji ngan kengkawan nak share resepi ni, ku usahakanlah juga. 




Resepi PANCAKE ni saya dapat dari teman fb Sue Aleen, cuma saya convertkan semua ke sukatan cawan dan sudu. Mudahlah sikit kita nak membuatnya yer kengkawan. Senang gak untuk dicapai tangan kan.. hehee..





BAHAN BAHAN :

1 cawan Tepung Gandum
3/4 cawan Susu Segar
1 biji Telor
2 sudu besar Butter
1 sudu kecil Cream of Tartar
1 sudu kecil Soda Bicarbonate
Secubit Garam





CARANYA :

Blend kesemua bahan diatas hingga mesra dan sebati.
Perapkan sebentar adunan tadi selama lebih kurang 15 min.
Masak di atas kuali leper (non stick pan).
Setelah siap, bolehlah dihidangkan bersama honey atau apa saja mengikut selera memasing.




Senang jer kannn.. Kalau nak beli tepung readymade tupon mahal. Banyak jimatnya jika kita buat sendiri. Hidangan ini cukup untuk kami bertiga beranak sarapan pagi. Agak kenyang dan cukuplah tara nak menyampaikan lunch. Yang dalam gambar diatas ni semua saya dapat dengan adunan 1 cawan tepong tadi. Nak  cakap berapa keping dapat tu tepat tepat payahlaa jugak.. bergantung kepada saiz yang dibuatlah.





Apa apa pon Selamat Mencuba dari saya dengan penuh Kasih dan Sayang. muahhh...


5 comments:

Cendana Kasih said...

lawanyer penkek bintang tu...selama ni anak2 tak makan penkek, tp kalo buat bentuk bintang cenggitu, mungkin diorang berebut2 makan...

CitarasaKu said...

cute pankek awak..pinggan nya pun nampak macam tapak sulaiman..i like.

Ummi said...

Assalam Sheila cayanggg...amboii lawooonya pancake diaaa...ada bintang...bulan ada x? Hehehe...sedap dimakan dgn sos maple or honey pun kan... ^__^

Qasey Honey said...

alahai comeiii pancake bintang tu...rajin pulak tu buat kecik2 cmtu...

Shiela said...

Wsalam kak Ummi cayangg.. dan terima kaseh semua.. :)