Wednesday, 14 December 2011

Puding Roti yg Bersejarah


Assalamualaikum.. Pada Tanggal 11.12.11 Puding Roti ni kononnya memasuki Pertandingan Gubahan dan Memasak bg Dun Parlimen Rembau yg dirasmikan oleh YB Tuan Khairi Jamaludin. Sebenarnya, tetiba jer Mak ajak masuk. Katanya, tema bagi masakan Puding atau Rendang. Tetiba terlintas di fikiran ni akan PUDING ROTI dari resepi adek Siti Hafizah yang memang saya dok teringin nak mencuba. Saya pun buad jerlaa, sekadar suka suka bersama Mak. Tetiba tengahari tu Mak balik, cakap.. "Shiela, cepat.. kita menang tempat kedua, jomm gi amik hadiah".. Hati ni mcm tak percayalaa pulak sebab tak pernah hayat masuk Pertandingan, apa lagi Pertandingan Memasak.. tu yang Poyo lebih ni, walaupon hanya tempat kedua.. hehee..


Tapi Apa pon sebagai seorang anak, saya sungguh bahagia melihat Mak gembira. Sayang Mak sangat sangat.. memang tak terungkap dek kata kata. Banyak sungguh pengorbanan Mak buad kami anak anak dia. Hari ini saya hanya ingin membahagiakan DIA IBUKU pula selagi terdaya. Moga Mak diRahmati Allah senantiasa dan diberi kesihatan yang baik.



Nampak tak resepi yg sungguh kreatif tuu.. ermm.. tu pulak hasil kerja tangan anak saya Farrah dan adek saya KhairulAzham utk Pertandingan tu lah.. Maklumlah bidan terjun, semua kena tolong menolong laa bagi cepat. Seronok sungguh rasanya.. Cane pon, terima kaseh banyak banyak yer anak n adekku sayangg.. :)



Kalau ada yang berminat, boleh cuba resepi ni.. rasa dia memang sedap..Bahan bahan yg digunakan pun senang nak cari.. Cubalah.. 

BAHAN BAHAN :
3 keping Roti Gardenia
1 tin Susu Cair
1/2 cawan Susu Pekat Manis
2 biji Telur
1 sudu besar Tepung Jagung
1 sudu besar Tepung Kastard
*semua bahan-bahan diatas di blend*
*semua bahan-bahan di bawah di masak sehingga hancur*
1 paket Agar-Agar strip 20 gm (direndam dulu)
1 litre Air
1 cawan Gula Pasir
Pewarna ikut suka


CARA CARA :
Masak agar2 strip bersama gula dan air sehingga hancur. Tutup api dan tapis agar2 takut ada yg tak hancur..
Blend semua bahan utk di blend tu hingga sebati dan masukkan ke dlm agar agar tadi. Sambung masak dengan api kecil hingga mendidih tapi kena sentiasa kacau supaya tak hangus di bahagian bawah dia.
Bila dah masak, bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian. Bubuh warna mengikut citarasa sendiri.
Letakkan satu senduk setiap warna di dalam loyang @ bekas berselang seli sehingga habis semuanya.
Sejukkan sebelum disimpan di dalam fridge..


** Puding ni cepat keras. Sgt senang dan masa penyediaan pun singkat.





2 comments:

Liza said...

salam kak sheila...tahniah menang pertandingan masak tu...wpun simple tp keikhlasan masak tu yg penting...

Shiela said...

wsalam liza.. mekaseh.. :)