Monday, 19 December 2011

CARROT CAKE with PECANs n WALNUTs.. Again??

Assalamualaikum Semua.. :)

Carrot Cake lagi?? Hohoho.. cane nak buad nih?? Suka sangat sangat makan cake ni. Dah beberapa hari asyik teringatkan cake ni jer.. Terasa rasa kat tekak ni rasa rempahnya, sambil makan tergigit gigit pecans n walnut tuu.. Pastu lagi satu yang saya suka, dia tak manis sangat.. duhh.. Mmg tak kuat semangat betol, kena buat jugaklah.. JomJomm.. ;D


Kali ni saya ada adjust sikit sikit lagi bahan bahan dia. Saja nak buat eksperimen sikit. Saya lebihkan sikit penggunaan butter kepada 250gm dan saya tambah lagi satu bahan iaitu Yoghurt. Alhamdulillah.. Makin sedap jadi rasanya.. Cake tu pon bertambah moist. 

BAHAN BAHAN :
2 biji Carrot size sederhana (di parut halus)
250gm Tepung Gandum
200gm Gula Perang
250gm Butter (cairkan)

140 gm Yoghurt (saya guna brand Dutch Lady)
50gm Walnut
50gm Pecan 

70gm Nenas kiub (dicincang)
4 biji Telur
1 sudu kecil Baking Powder
1 sudu kecil Soda Bicarbonat
1/2 sudu kecil serbuk Kulit Kayu manis
1/2 sudu kecil sebuk Nutmeg


CARA CARA :
Sediakan loyang dan griskan. Saya guna dua loyang berukuran 8 inc supaya senang utk buat dua layer.
Panaskan oven pada suhu 180 celcius selama 10-15min.

Bakar @ Panggang dulu sedikit dalam oven kacang Pecan dan Walnut dan dicincang.
Ayakkan tepung, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, soda dan baking powder bersama.
Pukul telur dgn gula sampai gula hancur dan kembang kemudian masukkan butter yg telah dicairkan berselang seli dgn tepug sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
Masukkan pula Yoghurt dan kacau sebati. Akhir sekali, masukkan Carrot, Pecan, Walnut dan Nenas. Kemudian gaul hingga semuanya sekata.
Bakar pada suhu 180 celcius selama 50-60 min atau hingga masak. Sejukkan kek sebentar, baru keluarkan dari loyang.



Topping Cheese Cream Frosting  :
250gm Cream Cheese
100ml Whipping Cream
50gm Gula Icing


Pukul cheese dengan gula hingga lembut berkrim dan sebati. Kemudian masukkan whipping cream dan pukul lagi hingga kembang. Selepas itu bolehlah disapu atas cake itu dan deco mengikut creativity sendiri. Kali ni saya buad yang sempoi jer.. malas nak deco deco sebab dah tak sabar nak makan.. hehee.. ;P

6 comments:

dZana said...

Aslmkum shiela.. akk nk tanya kcg pecan n walnut tu nk kene panggang dulu ke tak perlu..

Shiela said...

Wsalam dZana.. hmmm.. akak lupa tulis eak.. sorry yer.. kacang tu akak panggang dulu sikit, baru sedap n rangup.

dZana said...

tq shiela.. dah bsmgt nk buat.. tgok karot tinggal sebatang pulak.. huwaaaa.. pospon lagik...

Shiela said...

alaa.. takper.. besok gi beli.. nnti dh buat jgn lupa update yer.. happy baking.. :)

mummyseri said...

Assalam k.shiela..bestla tgk kek ni..nnt kite nk cuba..;)

Siti Mahizs said...

Salam aunty, nk tny sikit, blh ke nk tukar kan gula perang tu dengan gula kastor? Tq.. :)