Friday, 23 December 2011

Cuba cuba 'SAMOSA' pulak

Assalamualaikum  :)

Apa khabar? Saya, Alhamdulillah.. dalam hati ada taman gaklaa.. hehee.. bukan apa, cuma agak gembira juga dengan keputusan peperiksaan PMR anak tunggal saya. Hilang juga rasa penad selama ni. Syukur sangat sangat pada Allah SWT yang juga memakbulkan doaku seorang ibu.. Alhamdulillahhh.. (:




Actually, beberapa hari ni dapur tak berasap.. asyik ke hulu ke hilir jer mengisahkan macam macam hal dan amanah. Tapi saya nak jugak berkongsi cara untuk membuat Samosa sendiri. Gambar gambar ni dah lama ada dlm simpanan saya, cuma tak berkesempatan nak arrange dan update elok elok lagi. Ni cara yang saya cuba cuba dan reka sendirilah yer.. Kalau sudi jomlah nengok.. ;)



Bahan utamanya, tu lah... Inti dan Kulit Popia. Intinya cam inti Karipap gak, cuma untuk Samosa saya gunakan isi Ayam. Lebihkan sikit ayam lagi sedap.

BAHAN BAHAN : 1kg kentang, 500 gm isi ayam (klu nak byk ayam boleh tambah lagi), rempah kari daging 30gm, 1 biji bawang besar n 3 ulas bwg putih utk menumis, satu sudu besar lada hitam ditumbuk kasar (klu suka), daun sup n daun bawang (pun klu suka), garam dan gula secukup rasa.

 
CARA CARA : Tumis bawang besar n bwg putih yg diracik halus sehingga keemasan, masukkan daging yg dicincang or dipotong halus, bila daging dh separuh masak masukkan rempah kari yg dibancuh dgn air, goreng rempah hingga naik bau n garing. Kemudian masukkan kentang yg telah dipotong dadu, masukkan air agak2 hampir tenggelam kentang dlm kuali, masukkan lada hitam, garam n gula secukup rasa. masak hingga kentang tu empuk dan kering. last sekali masukkan daun sup dan daun bawang utk aroma yg harum.





Bila semua dah siap, bolehlaa kita mulakan melipat. Sediakan juga sedikit tepung gandum yg dibancuh dgn sedikit air utk lekatkan.. klu nak guna putih telur pon boleh jugak. Lipat dua kulit popia tu dan gam sedikit dengan tepung kat ujung dia supaya melekat kemas. Kemudian letakkan inti di ujung atau bucu kulit dulu. Satu pesanan, semasa proses melipat tu, kulit popia hendaklah ditutup dgn tuala lembab supaya kulit tu tak kering. Kalau kering nanti susah nak dibentuk dan melekat.



Lipat berbentuk triangle (segitiga). Ikut lipat dengan mengekalkan bentuk segitiga tu sampai ke hujung kulit popia tu. Gunting bahagian hujung yang berlebihan supaya kemas. Gam atau lekatkan dgn tepung yg dibancuh dgn air tadi supaya tidak terbukak masa menggoreng.



Yayyy.. ni dia yg dah siap dibentuk. Dah boleh laa nak goreng atau frozenkan. Kalau nak frozen, make sure masuk dlm bekas yg bertutup ya.. susun elok elok, for next layer lapikkan dulu dgn plastik supaya tak melekat dan senang untuk dikeluarkan bila nak menggoreng nanti. Samosa ni pon sama cam frozen karipap jugak, takpayah thaw @ nyahbeku.. Terus jer goreng from the freezer to the hot pan.. ;)

~~ SELAMAT MENCUBA ~~



5 comments:

cik cek said...

Suka makan...tapi lum penah buat seniri...sedapnya...:)

Rohah said...

salam..pernah try melipat,tp tak jadi...hampaaa.

dZana said...

aslmkum sheila.. akk pun reka2 sndiri buat samosa ni.. selalu akk potong 2 kulit popia tu kmdin smbg balik... lepas ni nk tiru cara sheila pulak.. cam lagi senang..tak yg potong2 ..

Chik Mimi said...

wah sheila pantasnya best saya dah lama tk buat samosa tengok ni terus sesekali ku teringin

Shiela said...

Wsalam.. Selamat mencuba yer semua.. :)