Thursday, 29 March 2012

SEAFOOD LASAGNA


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera Semua   :)

Apa khabar kengkawan semua?? Saya cam biasa jer.. Cuma hati ni agak risau dan sayu gak sebab arini Abahku akan menjalani pembedahan di PPUM. Tu yang mood pon cam tak berapa nak in. Harap harap semuanya berjalan dengan lancar dan kesihatan Abah akan bertambah baik. Doakan Abah saya yer kengkawan.. Mohon maaf juga bagi kengkawan yang menunggu agak lama untuk resepi ni. Bukan apa, agak sibuk sikit nak masukkan N3 ni dan kepala pon agak kusut memikirkan kesihatan Abah. Tapi demi kengkawan saya usahakan juga.. tak sampai dihati bila terkenangkan kalau ada yang dah terasa kat tekak dan teringin untuk mencuba.




Ekceli, yang sebenor benornya nilah festaim saya membuat Lasagna ni dan rasanya pada masa akan datang saya perlu perbaiki lagi. Ada cacat cela yang saya tak berapa puas hati lagi. Salah satunya dari segi ketebalannya. Silap pi guna bekas besar sangat, dahlaa tak berapa nak tebal jadinya. Pastu deq anak saya yang tak sabar nak makan, pepanas dia nak potong makan gak.. Habislaa semua ghuntuh hape layer pon tak nampak kat dalam tu.. huhuu.. nak wat cane, sabo jerlaa.. Tapi rasanya memang sedap sangat. Terima kaseh teman fesbuk ku Kamilia Ibrahim Kak Uteh dan Zack Nurzakiah Zainal Alam atas resepi dan bimbingan. Cuma tulah, saya buat ikutlah apa yang saya ada dalam umah jer dulu dan dengan cara yang bersesuaian dengan saya.




Kalau nak diikutkan, memula saya plan nak buat beef lasagna jer. Sekali bila semua bahan dah nak dimasak nengok minced meat tak ada laa pulak. Terpandanglaa pulak pada udang dan sotong yang ada tu. Hmm.. tu yang terus tukar tajuk ker SEAFOOD LASAGNA tu. Okaylah jugak kan.. dah tak sabar sangat nak mencuba, bedal jerlah.. hehee.. Jomlah nengok cane nak buadnya yer.. Memula kita kena prepare Sos Merah dan Sos Putihnya.


~SOS MERAH~

Bahan Bahan :
300 gm Seafood (Udang dan Sotong)
100 gm Tomato Paste (blh adjust ikut selera memasing)
200 gm Chopped Mushroom/Carrot/Celery (Jika suka)
1 biji Bawang Besar Holland
3 ulas Bawang Putih
Sedikit Oregano
Sedikit Serbuk Lada Sulah
Sedikit Olive Oil utk menumis
Sedikit Chopped Fresh Parsley
Sedikit Chilli Flakes (jika suka)
Garam dan Gula secukup rasa

Tumiskan bawang besar dan putih yg dah dicincang sampai layu. Masukkan pula mushroom dan oregano, goreng hingga naik bau.

Kemudian masukkan tomato paste dan goreng sekejap. 
Bubuh sedikit air. Masak hingga mendidih dan biarkan pekat sedikit.

Akhir sekali baru masukkan bahan Seafood (Udang n Sotong). Jangan masak lama sangat seafood tu.

Setelah masak, perisakan dengan garam dan gula secukup rasa dan masukkan chilli flakes, serbuk lada sulah dan chopped parsley.


~SOS PUTIH~

Bahan bahan :
2 cawan Full Cream Fresh Milk
2 keping Black Pepper Cheddar Cheese 
2 sudu besar Butter
2 sudu besar Tepung Gandum
Sedikit Serbuk Lada Sulah
Sedikit Garam

Panaskan butter hingga cair dengan api kecil.

Masukkan tepung, gaul sebati, aggaran dalam seminit.

Alihkan periuk dari api sebentar dan tuangkan susu. Kacau rata jgn sampai tepung berketul. Kemudian jerang balik atas dapur. 

Bubuh sedikit garam dan serbuk lada sulah. Terus memasak dan kacau kacau sehingga ianya pekat.

Akhir sekali barulah kita masukkan cheddar cheese. Apabila cheedar cheese tu sudah cair dan sebati dengan susu, bolehlah diangkat dan ketepikan.



~MELAPIS LASAGNA~

Bahan yg diperlukan :
Beberapa keping Instant Lasagna Sheets (Oven Ready)
Parutan Mozarella Cheese

Rendamkan dulu kulit lasagna dlm air panas selama lebih kurang 10 minit.  

Lenserkan bekas utk membakar lasagna dengan butter.

Memula kita ratakan dulu sos merah. Lapiskan pula dengan kulit lasagna. 

Tuang lapisan sos merah diikuti dengan sos putih. Taburkan sedikit parutan mozarella cheese. Ulang sehingga habis. Bahagian atas sekali akhirkan dgn sos puteh serta taburkan parutan mozarella cheese dan chopped parsley.

Suhu yg dicadangkan ialah 175c. (ikut kapasiti oven memasing). Guna api atas bawah.
30 min yg pertama ; bakar dengan menutup atas loyang tu ngan aluminium foil. Cucuk dengan lidi samada lasagna tu dah lembut ker tak. Kalau masih keras tutup balik dgn aluminium foil dan sambung lagi bakar dgn kaedah ini.

30 min kedua ; bakar tanpa aluminium foil.
Dalam masa 30 min terakhir tu, kena selalu check lasagna tu dah masak ke belum yer.
Bila dah masak, bolehlah dikeluarkan dari oven dan sejukkan selama 15 minit sebelum dipotong dan dihidangkan.

NOTE : JANGAN bubuh GARAM banyak sangat dalam Sos Sos tu nanti. Kena agak agak juga sebab Mozarella Cheese yg kita tabur tu pon dah MASIN. 




Apa apa pon Selamat mencuba yer. Memang berbaloi baloi.. Lepas ni leh stemet duit saya.. Senang jer membuat Lasagna ni qesahnya.. :)


6 comments:

Qasey Honey said...

asslm Kak Shiela...kita suka lasagna ni...sedap dimakan panas2 ni...

zila 4ever said...

salam kak shila
doa utk ayah akk jg..smoga selamat yer..mesti dh habis lasagna tu kan..h ehehee nampaknya kena buat sndiri ler klu nk merasa.:)

Rohah said...

Semoga Abah akak cpat smbuh.Masa n3 akak ditulis ni pun saya duduk di wad PPUM kak.Alhamdulillah sy dah balik pd 31/3.sedap n best lasagna ni ni..slurrp..

Shiela said...

Wsalam Qaseh n Zila.. Terima kasih sudi singgah dapoq akak ni.. :)

Shiela said...

Rohah.. Kenapa duduk kat PPUM? harap Rohah baik baik ajer yer. Semoga cepat sembuh..

Terima kaseh juga kerana mendoakan abah akak.

dapurCikWan said...

salam kenal drpd cikwan..semoga semuanya selamat kak..

menarik lasagna tu..nampak sedap =)