Thursday, 7 March 2013

NASI TOMATO & THE GANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Last weekend anak saya yang tersayang tu balik setelah 2 minggu. Bila dia balik memang ada jerlah menu yang dikarangnya. Kalini dia cakap nak makan NASI TOMATO dengan KURMA TULANG. Tulang tu bukanlah tulang semata, banyak jugak isinya. Memang itulah kombinasi peberet dia kalau makan nasi tomato ni. Sekali bila difikir fikirkan macam alang alang jer saya nak masak tuk kami tiga beranak, hubby pun jemput teman rapat kami yang tinggal berhampiran join us sekali for dinner. Hmm.. seronok dan bersemangatlah jugak nak memasaknya. Kalau tak, saya ni dengan penuh perasaan membuat cuma takat nak masak nasi 2 pot beras.

Bila tetamu kami tu confirmed jer dapat datang, saya pun tambah lagi satu menu AYAM GORENG BEREMPAH sebab anak dia tu kalau makan mesti nak kena ada ayam. Bebudak kann.. tak pernah jemu ngan ayam. Selain tu gang yang wajib ada Acar Mentah. Resepi ni semua sebenarnya saya dah pernah berkongsi pada N3 yang lepas tapi takperlah, saya kopipes balik kat sini tapi maaflah gambar agak kurengg sikit sebab ada yang disnap pada sebelah malam. Saya ni cukup lemah bila nak amik gambar makanan sebelah malam ni. Pada awalnya saya memang tak plan nak share gambar kat sini memandangkan semuanya akan siap bila hampir malam. Oleh kerana ada kengkawan yang nak kan recipe saya letaklah jugak tapi ni jerlah rupa yang terbaik dan sempat saya rakamkan.




~~ NASI TOMATO ~~

BAHAN BAHAN :
5 pot rice cooker Beras Basmathi
7 pot rice cooker Air Rebusan Ayam
1 biji Bawang Besar ~~ dihiris
5 ulas Bawang Merah ~~ dihiris
3 ulas Bawang Putih ~~ dihiris
1 inci Halia ~~ dimayang halus
2 btg Serai ~~ dititik
2 helai Daun Pandan ~~ disiat n disimpul
Sedikit Daun Pudina ~~ klu takder, tak best
Sedikit Daun Ketumbar atau Daun Sup ~~ yg mana suka
100 ml Tomato Puree ~~ Saya guna Kimball
200 gm Susu ideal
Garam lebih kurang 2 sudu kecil atau secukup rasa
Sedikit Minyak utk menumis + 2 sudu besar Minyak Sapi
Sedikit Kulit Kayu Manis dan Bunga Lawang

Rendam sebentar beras basmathi dengan sedikit garam dalam 10 minit, bilas dan toskan. Panaskan minyak, tumis bahan bahan hirisan, halia, serai dan daun pandan. Kalau suka boleh tumis bersama sedikit kulit kayu manis dan bunga lawang. Setelah bahan tumisan sudah bewarna keperangan, masukkan pula tomato puree dan goreng sebentar. Kemudian masukkan air rebusan ayam, diikuti dengan susu ideal. Kacau rata dan masukkan pula beras. Masukkan juga daun pudina dan tutup periuk. Kemudian biarkan saja ia masak dlm rice cooker. Sesekali dikacau perlahan agar masak sekata. Jangan terlalu kerap mengacau nanti nasi tu hancur dan tak cantik jadi rupanya.

NOTE : Kuantiti Air Rebusan Ayam tu bergantung juga pada jenis beras yer. Saya guna Beras Basmathi Superlong Jasmine.




~~ KURMA TULANG TUMIS DARAT~~

BAHAN BAHAN :
1 kg Tulang Rusuk Lembu
3 sudu besar Rempah Kurma 
1 biji Bawang Besar *
5 ulas Bawang Merah *
2 ulas Bawang Putih *
1 inci Halia *
1 sudu besar Lada hitam  ~~ ditumbuk kasar
100 gm Buah Badam/Almond ~~ dikisar halus
100 gm Buah Gagus ~~ dikisar halus
200 gm Susu ideal 
1-2 sudu besar Jus Limau Nipis atau Lemon
5-6 biji Ubi Kentang ~~ size kecil
3 biji Bawang Besar 
2 batang Carrot ~~ dipotong kasar
5 btg Cili hijau ~~ dibelah 2
Beberapa tangkai Cilipadi ~~ jika suka
3 biji Buah Tomato
Air Secukupnya 

Tumbuk semua bahan bertanda (*). Rebus tulang daging bersama rempah kurma dan bahan bahan yang telah ditumbuk tadi. Sambil menunggu goreng bulat bulat ubi kentang dan bawang besar dengan api kecil supaya empuk atau masak sepenuhnya dan Ketepikan. Bila daging separuh empuk, masukkan badam dan jagus yang dikisar halus tadi. Teruskan memasak hingga daging tu betul betul empuk dan badam dan gajus tu akan kembang, mesra dan memekatkan kuah. Kecilkan sedikit api dan masukkan carrot dan susu ideal, biarkan masak seketika. Kemudian masukkan cilipadi dan cili hijau. Air jangan banyak sangat, nanti kuah cair, kurengg.. Bila dah mendidih dan masak masukkan jus limau atau lemon tadi. Akhir sekali masukkan ubi kentang dan bawang besar yang telah digoreng tadi dan juga buah tomato. Kecilkan api atau boleh juga dimatikan sementara kita buatkan bahan tumis darat.


UNTUK TUMIS DARAT :
6-9 ulas Bawang Merah ~~ dihiris nipis
2 ulas Bawang Putih ~~ dihiris halus
Sedikit Kulit Kayu Manis dan Bunga Lawang ~~ klu suka
Sedikit Daun Kari
Setengah cawan Minyak Jagung + 1 sudu Minyak Sapi

Goreng bawang merah dan putih yang dihiris tadi hingga berwarna keperangan bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari. Kemudian tuang bawang dan semua yang digoreng tadi dengan minyak tu sekali ke dalam periuk kuah kurma tadi dan tutup supaya bau dia tak keluar.. Siaplah sudah Kurma Daging tu. Resepi Kurma ni memang dari Mak saya sendiri. Bagi kami nilah cara masak kurma yang paling kami suka, cara tumis darat ni. Lebih wangi dan lebih berperisa. Kalau nak tau keenakannya, kenalah cuba.




~~ AYAM GORENG BEREMPAH ~~

BAHAN BAHAN :
1 ekor Ayam 
3 sudu besar Cili Mesin
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
2 sudu besar Tepung Gandum
2 sudu kecil Garam Halus (ikut citarasa)
Sedikit Daun Kari
1 biji Bawang Besar *
3 ulas Bawang Putih *
1 inci Halia *
2 batang Serai *

Bersihkan ayam dan dipotong mengikut pilihan sendiri. Blend semua bahan bertanda (*). Gaul rata bahan yang dikisar tadi bersama cili mesin, serbuk kunyit, garam halus dan daun kari. Masukkan dalam bekas bertutup atau zipper bag dan perap di dalam peti sejuk sekurang kurangnya 1/2 jam (lebih lama diperap, lagi sedap). Kemudian, bila hendak menggoreng taburkan sedikit tepung gandum dan gaul rata supaya rempah tu melekat pada ayam bila digoreng. Goreng hingga masak dan berwarna keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.




Untuk Dessert pulak saya buat CARROT CUPCAKES dengan CHEESE FROSTING. Teringat pulak kawan saya tu dah berapa kali menyebut nak makan Carrot Cake. Tapi saya buat takat deco sempoi jerlah. Al maklumlah, mengejar masa untuk menyiapkan segalanya. Insyaallah pada next N3 ni nanti saya recipe Carrot Cupcakes dan Cheese Frosting tu. Memang sedap cake ni, saya dah modified dari pengalaman saya yang dah lepas lepas. Tunggu yer.. Banyak sangat pulak nak dibubuh segalanya dalam ni. 

Komentar dari tetamu saya, semuanya sangat sedap.. Alhamdulillah.. Hilang rasanya penat lelah memasak. Pasti sesiapa pun akan berperasaan cam saya, gembira sangat sangat bila tetamu kita really enjoy our cooking kann.. Okaylah.. insyaallah ada rezeki kita jumpa lagi yer.. Tataa.. :)


9 comments:

Gee® said...

Bertuahnya dapat mama rajin macam Shiela ni... sedap2 belaka...

zana fahmi said...

Anak Sheila mesti pandai masak bila dah kawin nanti kan?
Anak kakpb bujang kecik lagi, suka sgt dgn nasi yg berwarna. Kalau nasi putih, boring je muka dia.
Paling kakpb suka carrot kek tu, lama tak buat.

zila norazila said...

sedap2 semuanya kak shiela..kecur liur dibuatnya ..:)

umi's cup cake said...

Salam Kak Shiela,
confirm tetamu tu suka sangat..lazat2 semuanya

mama sara nur said...

assalam K.sheila
memang sedap2 menu yg disediakan , nasi tomato pun kesukaan sy
ada desert jg sedapnya, rajin betul
bila nk jemput kita jd tetamu ni K sheila he hee

Kniedaz said...

selalu masak nasi tomato lauk ayam masak merah..kali ni boleh cuba kurma tulang tu dan ayam goreng pulak la..thanks for sharing sis

Rohah said...

kak....!!!
betul2 menggoda perasaan..

sury@25february said...

salam kak..minat ar dengan kek ni..nak cuba buat nnti..ambik resepi ye..:-)

Ayu said...

Assalam sheila, waduh terliur betul tengok nasi tomato & the geng ni..complete set siap dgn dessertnya sekali..kita pun ada buat nasi tomato ..tapi dah lama hari tu..tunggu queue nak masuk aje ni..hehe