Thursday, 13 September 2012

Festaim Meroti dengan BmKu



Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Adoyy.. Melekatnyer laa pulak mata ni nak menaip. Apekehalnyer yang awal sangat dah mengantuk malam ni? Terlebeh makan roti ker? hehehh.. Sonok betoi saya pagi tadi dapat buat Roti yang sebegini rupa kejadiannya. Bolehlaa kann.. kalau kata nak lawan Massimo atau Gardenia tu taklaa kot tapi sekurang kurangnya saya dapat makan roti yang very fresh from my BM aka Bread Maker tu. Kalau nak kata gebu tu gebuss laa jugak. Cernengok lentuknyer gambar roti kat atas ni, kira lembutlah tu, boleh melentuk gitu kan.. Baru tadi makan malam ni pon masih elok jer lembut. Setengah buku jer pepagi tadi anak saya dah semelih bawak gi sekolah tak dan nak sejuk lagi. Balik siap suh buat lagi. Dia kata, "Kawan kawan girl suka roti tu, semua cakap sedap roti ibu".. hehehh.. terima kasih laa banyak banyak en hubby belikan BM tu tempohari walaupun sudah sekian lama ianya hanya menjadi tukun kat lemari dapoq tu.




Pada yang bertanya juga, boleh klik SINI untuk melihat rupa BM saya tu. BM murah jer pon.. Cap Ayam jer.. Janji dia boleh kuar jadi Roti bukan lempeng ker cokodoq ker, jadilahh. Macam Mak saya selalu cakap, "Tu pon syukurlah ada orang ingat nak belikan". Memang lama betoi kesahnya BM ni dok jadi tukun kat dapo tu. Bukan apa, tak abih abih dok sekolah buku manualnya tu. Mana taknya, asalnya bukak jer, kena dua baris lelap. kuikuikui.. Tah nape pulak semalam boleh tetiba terlebih bateri, terus jer rasa nak buat sangat sangat. Kejap pulak baca dah boleh katam. Katam takat roti ni jerlah.. hehehh.. Sebelum ni saya pernah jugak membuat roti ni. Boleh nengok kat Entry MY HOMEMADE BREADs ni. Macam macam rupa dan bentuk ada, guna jari ngan lengan jer tu menguli. Jenuhlaa jugak, mana ader BM bagai lagi masatu. Okaylah, kalini saya kongsikan resepi Roti Putih Biasa ni. Resepi ni saya follow dari buku manual BM tu, cuma saya tambahkan telur dan sedikit minyak untuk melembutkan dan melembabkan lagi texture Roti ini.




BAHAN BAHAN :

300 ml Air
1 biji Telur
560 gm Tepung High Protein
2 sudu besar Susu Tepung
1 1/2 sudu besar Gula
2 sudu besar Butter
2 sudu besar Minyak Jagung
1 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Yis Kering


Cecah ngan Kuah Doyan camni pon Sodapppp.. :b


Masukkan dulu bahan bendalir ke dalam Bread Maker (BM) seperti Air, Minyak dan Telur. Kemudian dimasukkan tepung dan jugan bahan bahan kering lain. Kemudian setkan ker 'Basic' untuk memulakan proses meroti atau ikutlah kaedah dan cara penggunaan BM memasing. Boleh juga samada nak pilih warnanya Light, Medium atau Dark. Saya ni pilih 'Medium'. Suka ada kerak dia garing sikit.  Dalam masa lebih kurang hampir 4 jam roti kita pun siap. Paling sesuai jika kita buat sebelah malam, bangun pagi roti pun dah ready fresh tuk bekfes kita. Senang bangett kann.. Insyaallah ada kesempatan saya akan cuba rasa rasa yang lain pulak. Pada kengkawan yang ingin menerai, Selamat Mencuba.. (",)




6 comments:

rahel said...

Wah,cantek ko punya roti ni S...jeles i tengok...dah lama jugak kite tak meroti...aishh...

ummiakid-lily said...

very the cantik & menjadi itu roti...jeles sehhh sebab dh lama x meroti....makan roti tunjuk jer sebab malas...

LinRosly said...

Assalamualaikum Shiela :D
Sedapnya roti ni kalau buat minum petang..

Shiela said...

Rahel.. tenkiu my dear.. :)

Shiela said...

ummiakid-lily.. jom jomm!! kita meroti balik.. :)

Shiela said...

wsalam LinRosly.. mmg betul sedap wat minum petang dan pagi. klu nk berdiet, mkn mlm pun sesuai.. :)