Assalamualaikum dan Salam Tahun Baru semua.. :)
Pejam celik, pejam celik dah berada di tahun 2012 rupanya kita. Cepat betul masa berlalu kann.. Apa azam tahun baru ni eak? Saya jarang berazam ni.. kerana setiap detik saya hanya mohon yang terbaek dari Allah SWT. Apa apa pon semoga 2012 membawa sinar kebahagian buat kita semua. Ameenn.
Saya ada buad Orange Almond Cake ni. Sedap sangat sangatt dan senang jer buadnya. Bahan bahan dia pon senang jer, tu yang menarek minat saya untuk mencuba. Resepi ni saya jumpa kat blog Ummi @ Home Sweet Home. Thanx for sharing Kak Ummi.. Suami dan anak saya pun suka sangat sangat. Moga diberkati Allah.. Saya share resepi tu kat sini yer.. Senang untuk rujukan akan datang. Ada sikit sikit yang saya adjust ikut selera dan stock bahan yang ada kt dalam rumah.
INGREDIENTS :
226 grm Butter
180 grm Sugar
100 grm Ground Almond
150 grm Flour
1 tsp Baking Powder
1/4 tsp Salt
4 large Eggs
Zest and Juice of 2 Oranges
METHODS:-
Pre-heat the oven to 170 deg C. Greased and line a baking pan with parchment paper. Sieve the flour, baking powder and salt together. Mix in the ground almond and set it aside.
Using a stand mixer with a paddle attachment, beat the butter and sugar on high speed until smooth and creamy. Add inthe eggs, one at the time and beat well until well combined.
Reduce speed to low and add in the dry ingredients in 3 badges alternating with the orange juice and zest. Add in orange emulco. Mix until just incorporated.
Pour the batter into the prepared cake pan and smooth the surface with a spatula. Bake for 50 minutes or until the cake is golden and pulls away from the sides of the pan. Transfer pan to wire rack and let cool.
Happy Baking.. (",)
4 comments:
Dah pernah buat tapi tak menjadi. tak tau le kat mana silapnya.
Cuba lagi yer Kak Sam.. :)
kak, slmt thn baru ..i/allah smoga kita akan lebih diberkati..
kak mesti sedap kek ni sbb ada taruk serbuk badam tu kan ?
a'ah mummyseri, serbuk badam tu yg buad dia sedap sgt.. cubalah.. :)
Post a Comment