Tuesday, 31 January 2012

NASI TOMATO vs CHICKEN cook RED



Assalamualaikum  dan Selamat Sejahtera. Ni Siaran ulang tayang jer.. Macam ada masalah sikit kat link dia tuu.. So saya share lah lagi sekali resepi Nasi Tomato ni yer..





BAHAN BAHAN :
4 pot rice cooker basmathi
5 pot rice cooker air rebusan ayam
5-6 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia ( dimayang halus)
2 btg serai (dititik)
2 helai daun pandan
sedikit daun pudina
sedikit daun ketumbar atau daun sup (yg mana suka)
100 ml tomato puree
1/2 tin (200 gm) Susu ideal
Garam lebih kurang 2 sudu kecil atau secukup rasa
1/2 cawan minyak utk menumis, dicampur sedikit ghee  (saya guna Olive Oil)
sedikit kulit kayu manis n bunga lawang (klu suka)





CARA CARA :
Panaskan minyak, tumis bahan bahan hirisan, halia, serai dan daun pandan. Klu suka boleh tumis bersama sedikit kulit kayu manis n bunga lawang. Setelah bhn tumisan sudah bewarna keperangan, masukkan pula tomato puree dan goreng sebentar. Kemudian masukkan stock ayam, air, diikuti dgn susu ideal. Kacau rata dan masukkan pula basmathi yg telah dicuci n ditoskan. Masukkan juga daun pudina dan tutup periuk. Kemudian biarkan saja ia masak dlm rice cooker. Sesekali dikacau perlahan agar masak sekata. Senang kan... :)

Sedap juga dimakan bersama 'AYAM MASAK MERAH'...




Chicken Cook RED... hahaa.. tu my doter Farrah yang buh nama.. tergelak kami dua beranak tadi, bila tiba tiba dengar nama baru masakan ni keluar dari mulut dia.. sesuka hati jer kann.. hehee.. :D


BAHAN BAHAN :
1/2 ekor Ayam ~~ dipotong dan digoreng
1 biji Bawang Besar *
6 ulas Bawang Merah *
1 ulas Bawang Putih *
2 batang Serai ~~ dititik
3-6 sudu besar cili mesin ~~ikut citarasa
100 gm Tomato Puree ~~ adjust ikut citarasa
1/4 cawan Susu Ideal ~~ jika suka
1 biji Bawang Besar ~~ dihiris bulat
Sedikit Air
Minyak untuk Menumis
Garam dan Gula Secukup Rasa


Panaskan minyak dah tumiskan serai sebentar. Kemudian masukkan bahan bertanda (*) yang telah diblend. Masak dengan api sederhana atau kecil jer hingga garing dan hilang bau cili tu. Bubuh sedikit garam dulu untuk menggaringkan cili tu dengan baik. Kemudian masukkan tomato puree dan goreng sebentar. Selepas itu bolehlah dimasukkan sedikit air atau susu ideal jika suka. Didihkan sebentar dan masukkan Ayam yang telah digoreng. Masak hingga agak kering dan akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris bulat tadi. Rasa garam dan gula secukup rasa. Done..




~~ SELAMAT MENCUBA ~~



3 comments:

Puspha said...

nampak sgt sedap!!

rahel said...

Nurshila,awak punya masakan tu bikin gue telan2 liur je..

Shiela said...

Rahel.. takper telan air liur tu.. hehee..

Pushpa.. Thanks dear.. :)