Tuesday, 30 October 2012

KETUPAT, RENDANG KERANG CILIAPI, KUAH KACANG & CAKE BOBOIBOY



Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Haiiii.. Masak apa tu? Saya cuti laa arini. Nakdara tu yang masak, tahlaa apa angin dia. Apalaa yang ko masak tu yer labu.. hehee.. tak kesahlah janji mau ke dapo pun ibu dah bersyukur sangat sangat. Saya seawal pagi dah keluar tulang lembu, ingat nak masak sup jer. Bila dia bangun semua dia kasi kensel sampai sanggup buat sendiri Masak Lemak Cilipadi Tulang peberet dia. Kalau ada yang berhajat nak menerai boleh skodeng resepi ibu dia KAT SINI yer. Pastu dah terlanjur dia ketung ketangg kat dapo tu, suruhlah dia goreng sayur tu sekali kan. Thank you so much my darling.. Sedapp sangatt.. :)


nilaa yang Farrah masak tadi.. MLCP Tulang ngan Sayur tu.. Rupa ada gak kann.. :)


Actually arini saya nak masukkan Menu Raya Aji aritu. Semuanya ku buat sendiri dari mengayam Ketupat, Masak Rendang, Kuah Kacang dan juga Cake Boboiboy atas permintaan anak anak buah. Ada gaklah sikit tu dapat pertolongan dari nakdara ngan hubby. Dah kenyang perot ni makan lauk nakdara tu masak tadi mata pun dah mula layu ni. Jomlah nengok projek Raya Aji saya aritu ngan resepi resepinya serba sikit yang saya tau.




Memula saya anyam daun kelapa untuk KETUPAT dulu. Untuk 30 biji ketupat ni saya perlukan lebih kurang 1kg Beras. Beras tu dibasuh dan direndam dalam air. Kemudian isikan beras tu separuh dari kelongsong ketupat tu. Rebus selama 3 jam dulu bersama beberapa helai daun pandan dan 10 sudu kecil garam. Air tu didihkan dulu dan pastikan hingga tenggelam ketupat tu semua. Selepas 3 jam, keluarkan dulu semua ketupat tu, bilas sedikit dan tukar air rebusannya. Didihkan semula air bersama daun pandan dan sedikit garam dan sambung memasaknya selama 1 jam lagi. Ini adalah cara yang saya pelajari dari Abah saya sendiri dari dulu lagi untuk mendapatkan ketupat yang cantek dan tahan lebih lama.





~~ RENDANG KERANG CILIAPI ~~




BAHAN BAHAN :

8 kilogram Kerang
3-4 biji Kelapa Parut
200 gm Cili Padi *
2 inci Kunyit Hidup *
1/2 inci Lengkuas *
1 inci Halia *
5 batang Serai *
1 biji Bawang Besar *
6 ulas Bawang Merah *
2 ulas Bawang Putih *
6-9 ulas Bawang Merah ~~ dihiris
3 ulas Bawang Putih ~~ dihiris
2 helai Daun Kunyit
2-3 sudu makan Kerisik
1-2 keping Asam Keping
Garam Secukup Rasa




Kerang ni nama jer 8 kg tapi bila dah kopek tinggallah dalam lebih kurang 2 kg jer kot. Agaknyalah, saya pon tak timbang lepas kopek tu. Rebus sekejap kerang tu dan kopek ambil isinya. Jangan rebus lama sangat, nanti kecut kerang tu tak best. Dan lagi satu yang sangat penting, bila mengopek tu jangan lagi banyak yang masuk dalam mulut dari yang dalam mangkuk yer.. kang tak jadi pulak rendang kerangnya. hehee.. Ni tangan anak dara saya sorang tu lah tolong ibu dia kopek kerang yang 8 kilo tu. Sian dia sampai kecut dan gatal gatal tangan dia. Thank you so much my dear.




Perah santan dari 3-4 biji kelapa. Nengoklah kalau kelapa tu besar guna 3 biji cukup. Kalau yang sedang sedang tu, gunalah 4 biji baru sedap. Kalau guna santan segera tu dalam sekilo cukuplah rasanya. Tapi nengok gak, kadang tu santan segera tu cam cair sikit takut orang yang jual tu campo ngan air. Saya banyak kali terkena camtu. Geram betol, tu yang kalini saya beli kelapa dan kukoq sendiri dan perah dengan tangan sendiri. Kerisik pun saya buat sendiri. Fresh dan wangi bau dia.




Hiris kasar semua bahan bertanda (*) dan blend halus. Serai tu ambil bahagian yang putih dia jer, yang bahagian hijau tu nanti diketuk dan masuk dalam rendang untuk aromanya. Cilipadi tu juga bolehlah dikurangkan jika tak kuat pedas. Kami kat umah ni kuat pedas. Dalam kuali yang bersesuaian keringkan dulu santan cair. Kemudian masukkan santan pekat, asam keping bersama bahan yang dikisar dan dihiris tadi. Bila dah betul betul kering masukkan kerisik garam dan kerang rebus. Kacau hingga kering dan terbit minyak. Hiris rampai daun kunyit dan masukkan ke dalam rendang. Rasa garam, jika dah secukup rasa tu kita siaplah rendang kita. Senang kann.. :)


~~ KUAH KACANG ~~




BAHAN BAHAN :

300 gm Kacang Tanah
5 sudu besar Cili Mesin
5 ulas Bawang Merah *
2 ulas Bawang Putih *
1 inci Belacan *
2 batang Serai ~~ dititik
1/4 inci Lengkuas ~~ dihiris
1 keping Asam Keping
1 keping Gula Kabung
2 kiub Pati Lembu Knorr
Garam dan Gula Secukup rasa
Minyak untuk Menumis
Air Secukupnya




Goreng sangai (tanpa minyak) kacang, buang kulitnya dan kisar bersama air. Blend juga bahan yang bertanda (*) dan tumis bersama serai yang dititik sehingga keperangan dan naik bau. Kemudian masukkan cili mesin bersama sedikit garam dan masak hingga garing dan hilang bau cili. Selepas itu masukkan kacang tanah yang dikisar atau diblend tadi dan masak hingga kembang. Tambahkan air jika perlu supaya kacang betul betul kembang. Masukkan juga gula kabung, pati lembu, asam keping dan lengkuas yang dihiris. Masak hingga pekat dan tambahlah garam dan gula secukup rasa.


nama saya Haiqal.. nilaa budaknya yang tak benti benti nak cake Boboiboy tu.. :) 


Lagi satu, CAKE BOBOIBOY atas permintaan anak anak buah saya. Lama dah dorang dok menyebut mintak cuma belum ada masa yang sesuai jer lagi nak membuatnya. Kebetulan ni dorang balik raya saya usahakan jugaklah. Buntu jugak camner nak digayakan dengan badan yang dah penat masak semua tu tadi. Cuba cuba jerlah apa yang boleh tuk bebudak kan.. tu pon dorang dah happy sesangat. Saya pun happy gak nengok dorang happy.




Buat kalini untuk cakenya saya guna resepi Super Moist Eggless Choc Cake Dayang DJ. Saya menggunakan butter bermutu tinggi yang dicairkan kalini, lebih sedap dari menggunakan minyak jagung yang pernah saya cuba dulu. Manakala untuk toppingnya saya guna sama seperti topping pada PAVLOVA saya aritu cuma saya tambahkan dalam 2 sudu kecil choc emulco jer. Sedapppp.. macam rasa makan choc cake ngan ice cream.. Berebut rebut dorang makan, suka saya nengok. Hilang rasanya penat semalam tu. Okaylah.. takat ni dululah karya merapu saya buat kalini. Insyaallah, ada rezeki saya kembali berceloteh dan berkongsi lagi apa yang saya reti yer.. Salam ceria buat semua.. Take Care.. :)



Sunday, 28 October 2012

I called it 'BENGKANG LABU'



Assamualaikummm.. Salam Ceria dan harap belum terlewat juga untuk saya mengucapkan Salam AidilAdha buat pengunjung Spices Journey.. :)

Masih beraya ker? Mungkin ada juga yang masih menjalani ibadah Qurban juga Aidil Adha ni kan. Bagi kami sekeluarga segalanya serba sederhana saja. Insyaallah pada N3 yang akan datang nanti saya masukkan menu dan recipe Aidil Adha aritu. Kali ni kita nengok dulu bab BENGKANG LABU saya ni dulu yer. Maaf juga pada yang doq menanti agak lama resepinya. Bukan apa, kebetulan aritu dah mula sibuk pula dengan persiapan hari raya haji. Tak dan saya nak dok concentrate depan lappy ni tuk masukkan resepinya. Bzee sangat sangat kat dapo. Pada peminat labu tegar, dah bolehlah gi cari labu.




Sebelum ni dah beberapa kali juga saya try an error untuk mendapatkan BENGKANG LABU yang perfect rasa dan texturenya bagi citarasa. Pada percubaan kalini barulah saya sangat berpuas hati dan bersedia untuk berkongsi dengan kengkawan juga. Ada juga yang panggil Kuih Bakar Labu kann.. tapi saya ni dah terlalu sinonim dengan panggilan Bengkang Labu dari kecik kecik lagi. So, maintain jerlah.. Kalau panggil nama lain can tak seronok pulak rasa nak nyebutnya. Okaylah.. Jomlah kita nengok resepinya.




BAHAN BAHAN :

500 gm Buah Labu Kuning
1 cawan Tepung Gandum
2 sudu besar Tepung Jagung
300 gm Susu Ideal
100 ml Santan Pekat/Kotak Ayam brand
4 biji Telur Size A
3/4 cawan Gula Kaster
1/2 cawan Butter
1/4 sudu kecil Garam Halus
1 sudu kecil Serbuk Kulit Kayu Manis
2 helai daun Pandan
1 sudu kecil Vanilla ekstract/essence
Sedikit Sunflower Seeds dan Bijan
2-3 titis Pewarna Kuning Telur




Rebus labu yang telah dibuang kulitnya dengan daun pandan hingga empuk. Toskan air rebusan tadi, sejukkan sebentar dan dilecek sedikit.

Panaskan oven pada suhu 160 C selama 10-20 minit dan griskan sesiap bekas pilihan yang bersesuaian untuk membakarnya. Bagi yang berbentuk bunga bunga tu saya guna acuan silicone Wilton.




Satukan semua bahan diatas dan gaul rata. Kemudian diblend jer dalam blender hingga sebati. Tuangkan ke dalam bekas atau loyang dan bakar pada suhu 160 C atau mengikut kapasiti oven memasing selama 15-20 minit dulu. Keluarkan sebentar dan taburkan di atasnya biji labu dan bijan tu. Selepas itu teruskan membakar selama 45 minit atau sehingga masak. Kalau suka kelilingnya lebih garing boleh ditambah sedikit masa membakarnya. Apabila sudah masak, sapuakan dengan sedikit butter atau margerin di atas permukaan bengkang itu. Sejukkan dulu yer sebelum dipotong.




Feedback dari hubby, "Sedappp".. :)
Komen dari anakku Farrah, "Best arr bu, Sedap gilerr"..
Bagi tekak saya pulak.. Just perfect for my taste.. ;P




~~ SELAMAT MENCUBA ~~



Wednesday, 24 October 2012

LAKSA GORENG Permintaan dak FARRAH


ASSALAMUALAIKUM!!!.. Apa khabar?? Saya okay laa ni, eloq yo dok nonggok depan lappy ni.. hehee.. Salam Ceria.. ;D

Tak berapa hari lagi kita dah nak raya haji. Apa menu spesel kengkawan? Saya ni tahlaa.. Angan angan Mat Jeninnya macam macam tapi tak taulah menjadi ker tidak. Tunggggguuu.. kalau jadilah.. Jangan kang YoyoOh jer lebeh. Nak kata spesel sangat tu taklah jugak, lauk raya biasa jerlah kot sikit sikit dengan tidak daripada takder. Mudah mudah dengan izin Allah dipermudahkah segala usaha saya nanti. Insyaallah.




Actually N3 kalini is about My 'LAKSA GORENG'.. echewahhh.. Speaking London Bridge is falling down laa pulak. kehkehkehh. Sebenarnya laksa goreng ni dah 2-3 hari gak saya buat atas permintaan anak bertuah sorang tulah. Lama gak dah dia dok menyebut nak makan tapi cam biasalah ibu dia ni malas nak ke pasar mencari bahan. Parking kat pasar tu punyalaa seksa ya amat nak dapat. Kalau nak pegi kena tunggu Ayah dia cuti baru senang sikit. At least kalau tak dapat parking pon somebody can wait in the car. Kedai kedai runcit kat umah ni ada, tapi bahan selalu tak complete dan tak berapa segar. Tak best arr kann.. Saya punya style kalau nak buat baik buat betul betul. Kalau tu takder, ni takder baek tak payah. KIV jerlah dulu.




Pastu bila dah buat saya cam boring nengok gambar yang saya snap kalini. tahlah nape.. Sampai hati ni macam berdolak dalik nak masuk ker tak, nak masuk ker tak N3 ni. Satu masalahnya, Laksa ni dimasak belah malam. Snap picture belah malam without natural lighting memang kurengglah hasilnya. Tetiba saya teringat asingkanlah sepinggan, masuk dalam fridge untuk snap besok siang. Tinggal perangat dan bolehlah snap kononnya. Tapi tetap di mata saya cam ada jer yang kena. Frust gak rasanya. Saya cuba jugaklah masukkan dan nengok apa komen kengkawan pulak. Apa pon saya kongsikanlah juga resepi LAKSA GORENG resepi saya tersendiri ni yer. Dia ni adek beradek ngan Kueteow Goreng jugak tapi kalau tak berkenan kat gambar gambarnya toksahlah pandang lelama. hehee.. Gurau senda bawak bahagia lerr.. tak gitu??..




BAHAN BAHAN :

1 kilogram Laksa Basah ~~ yg pendek pendek
500 gm Kerang ~~ disiram jer ngan air panas n kopek
500 gm Udang ~~ saya buang kulitnya
50 sen Taugeh ~~ klu naik harga, tak taulah yer
50 sen Kucai ~~ maklumat dr hubby yg gi Pasar
6 sudu besar Cili Mesin ~~ adjust ikut selera
5 ulas Bawang Merah ~~ ditumbuk
3 ulas Bawang Putih ~~ ditumbuk
4 keping Tahu ~~ digoreng
5 biji Telur ~~ nak buh lebih, suka hatilah
1 sudu makan Sos Tiram
1 sudu makan Tomato Sos
1 sudu makan Kicap Mee Tamin
Minyak Jagung utk menumis ~~ Minyak pun ok
Sedikit Minyak Bijan
Sedikit Serbuk Lada Sula
Garam Secukup Rasa




Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga garing dan keperangan. Masukkan cili mesin dan tumis hingga garing dan hilang bau cili dengan api yang kecil.  Selepas itu masukkan udang dan masak sebentar. Jangan lama sangat nanti udang tu keras. Seterusnya  masukkan sos tiram, tomato sos, kicap mee dan garam. Masak sebentar dan terus pecahkan telor dan kacau kacau hancurkan. Setelah telor hampir masak, masukkan laksa diikuti dengan tahu goreng yang dah dipotong dan kerang. Kacau rata sebentar dan masukkan pula taugeh yang telah dibuang ekornya dan juga daun kucai. Rasa garam jika dah secukup rasa kira Done lah LAKSA GORENG kita ni. Owhh.. lupa pulak, renjiskan dengan sedikit minyak bijan dan taburkan sedikit serbuk lada sula untuk aroma yang kababoomm.. Enak dimakan ketika panas bersama cili jeruk. Yummeyy.. :b




Sekianlah buat kali ini saya membebel. Akhir kata dari saya, Selamat Mencuba & Selamat Menyambut Idul Adha.. Takbir!!





Saturday, 20 October 2012

LABU OH LABUUU..



Assalamualaikum dan Selamat Berhujung Minggu Semua!!!.. :D

Abih citer Pavlova kita MeLabu pulak yer.. Hehee.. Tak ke mana mana ker arini? Cuaca pon maintain lembab jer nampaknya. Lepaq kat umah lagi best rasanya. Lagipun bukan senang kami tiga beranak ni nak dapat quality time camni dapat duk lepaq sesama kat umah. Kalau weekdays tu saya jerlaa yang duk lemau sengsorang kat umah ni. Makanya hari hari sebegini saya biasanya tak akan lepaskan peluang untuk memasak untuk mereka.




Labu ngan Mangga yang saya petik belakang dapo tu memang dah banyak hari dok posing kat dapo. Sudah tibalah masanya untuk dijadikan korban untuk menu hari ni. So, yang sempoi tapi tetap sesuai bagi tekak kami saya buat Masak Lemak Labu tu dan Mangga tu pulak saya ricih dan tumbuk tumbuk buat Sambal Mangga. Ikan Kacang yang ada sekor tu saya buat Goreng Berlado. NyummNyumm.. Sedappp.. :b




Masak Lemak Labu saya tu sempoi jer. Saya cuma masak setengah biji labu jer. Saya dan Hubby jer yang makan ni. Farrah tak reti makan labu. Tapi saya tulis jugaklah kot soksok nakdara Farrah tu nak masak senang dia nak refer.




BAHAN BAHAN :

1/2 Biji Labu ~~ Size Besar
1-2 helai Daun Kunyit 
200 ml Santan Pekat
300 ml Santan Cair
1 sudu Besar Ikan Bilis
5 ulas Bawang Merah *
2 ulas Bawang Putih *
2 tangkai Cili Merah *
5-6 tangkai Cilipadi *
2 batang Serai ~~ dititik
1 sudu kecil Lada Hitam
Sedikit Serbuk Kunyit
Garam Secukup Rasa




Buangkan kulit labu dan potong sederhana besar. Jangan kecik sangat nanti mudah hancur. Bersihkan dan Toskan. Hiris nipis semua bahan bertanda (*). Lada hitam tu untuk buang anginnya. Kalau nak diketuk pecahkan sikit pon boleh atau nak biarkan sebiji sebiji camtu pon boleh. Saya suka biarkan sebiji sebijik gitu dalam kuahnya nanti.

Masukkan semua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk yang bersesuaian bersama garam dan masak hingga labu tu hampir empuk. Dikacau selalu supaya kuah tidak pecah minyak. Akhir sekali masukkan santan pekat dan daun kunyit. Masak sebentar hingga mendidih. Rasa garam, jika sudah secukup rasa matikan api dan bolehlah dihidangkan.




Sambal Mangga tu yang buat menaik selera. Buatnyer pun mudah sangat sangat. Saya cuma tumbuk dalam tiga batang Cili Merah, 6-7 tangkai Cilipadi dan sedikit garam. Takyah tumbuk lumat sangat, biar dia ada kasar kasar sikit baru best gigit gigit masa makan tu. Akhir sekali masukkan buah mangga muda yang dihiris hiris dan tumbuk tumbuk sikit ala ala manja jer.




Gulai Labu ini memang cukup sedap digabungkan dengan menu yang bersambal bagi saya. Kali ni saya buat Sambal Ikan KACANG. Pernah dengar tak ikan kacang ni? Saya tak tau lah mungkin ada nama lain tapi dari kecik Mak saya sebut Ikan Kacang, saya follow jerlah. Sambal ni saya masak kering kering ala ala Goreng Berlado gitu. Jom nengok cara saya masak SAMBAL IKAN ni.


nilaa dia IKAN KACANG yang saya cakap tu.


BAHAN BAHAN :

1 ekor Ikan Kacang
1 biji Bawang Besar
6-7 ulas Bawang Merah
1 ulas Bawang Putih
9-10 sudu besar Cili Mesin
Sedikit Perahan Air Asam Jawa
Garam dan Gula Secukup Rasa
Minyak untuk menggoreng ikan
Sedikit Minyak untuk menumis
Sedikit Perasa jika suka




Bersihkan ikan dan Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan. Panaskan kuali dengan sedikit minyak untuk menumis. Tumis bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk hingga keperangan. Masukkan cili mesin bersama sedikit garam dan masak hingga betul betul garing dan naik bau. Pastukan api jangan terlalu kuat nanti cili tu tak masak betul. Mak saya panggil masak terkejut. Tak sedap rasa sambal kita nanti dan kalau sampai hangit pulak nanti akan pahit jadi rasanya. Bab ni kena jaga dan paling penting untuk menghasillan sambal tumis yang sedap. Biarkan ia masak, atau bahasa Mak saya matikan rasa cili tu perlahan lahan dengan api yang kecik jer. Selepas itu baru masukkan perahan air asam jawa secukupnya dan bawang besar yang dihiris. Masak sebentar hingga mesra. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa dan masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Kacau rata dan matikan api. Siap untuk nyum nyum.. :P




~~ SELAMAT MENCUBA ~~


Friday, 19 October 2012

PAVLOVA Citarasa SPICES JOURNEY



Assalamualaikum dan Salam Jumaat yang penuh barokah buat Semua.. :)

Apa khabar? Alhamdulillah dengan izin Allah ku masih disini. Pertamanya, mohon maaf pada teman teman yang menanti agak lama akan resepi PAVLOVA dari saya ni. Bukan apa, saya terlalu sibuk dengan macam macam hal. Asyik tergendala jer projek Lova Lova saya ni. Lagi satu sebab utamanya sebab saya belum jumpa formula yang betul betul menepati citarasa saya yaitu kurang manis. Pada recipe yang lepas, kalau perasan memang saya dah dapat kurangkan manis pada topping tu tapi silap pada masa tu sebab saya guna UHT Whipping Cream. Rasa dia cam lemak melekat laa pulak. Naik kembang tekak ni dibuatnya. Tu yang saya takmor share dulu resepi tu hingga saya betul betul berpuas hati.




Pada Meringue atau Pavlova tu tak dapatlah nak adjust banyak, saya cuma kurangkan gula dari 1 cawan ke 3/4 cawan saja dari resepi asal JOY OF BAKING tu. Takut kalau kurang sangat nanti dia tak rangup pulak kulit luarnya. Cuma yang terdaya saya adjust tu hanya pada Topping jerlah. Terima kasih banyak banyak pada kenalan baru saya Adeq AYU TULIP RAUQAH yang saya tetiba terserempak di kedai Bakery tempohari. Sempat bersembang dan korek resepi lagi tu. Beliau lah yang banyak membantu dan memberi cadangan pada saya untuk mendapat Topping yang sedap. Dan tak lupa juga pada Adeq Alam Mayaku MILA yang memberi tunjuk ajar masa membuat Meringue tu. Maklumlah akak ni orang kampong.. Manalaa pernah makan Pavlova ni bagai. Lempeng ngan Coqkodoq tu retilaa.. hehehh..




~~ PAVLOVA ~~

150 gm Putih Telur (dari 4 biji Telur size A)
3/4 cawan Gula Castor
1 sudu besar Tepung Jagung
1 sudu kecil Cuka Makan/Jus Lemon

Buang tali pusat pada telur semasa memisahkannya kuning telur supaya tidak hanyir. Hati hati jangan sampai termasuk walau sedikit pun kuning telur. Saya tak bubuh vanilla extract/essence untuk mengekalkan keputihannya. Alhamdulillah tak hanyir pavlova saya ni.




Panaskan oven pada suhu 150C selama lebih kurang 10-20 minit atau mengikut kapasiti oven memasing. Oven saya lambat panas, terpaksa panaskan selama 20 minit dan pada suhu tu. Letakkan jaring pembakar di rack yang tengah. Lukis bulatan pada baking paper dengan pencil dan kemudian terbalikkan, guna bahagian bawah masa membentuk pavlova. Saya lukis bulatan sebesar lebih kurang 5 inci sebanyak 2 bulatan sebab saya berhajat nak buat ala ala double storey gitu. Kononnyalah.. hehee..




Dengan menggunakan electric mixer, pukul putih telur sehingga menjadi soft peak. Kemudian baru masukkan gula 1 sudu besar setiap kali hingga habis dan terus pukul hingga ia betul betul kental dan berkilat. Saya pukul selama lebih kurang 10 minit jugaklah. Pastikan juga semua perkakas yang digunakan betul betul kering dan tidak berminyak. 




Ayakkan tepung jagung ke dalam adunan dan kacau rata perlahan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu. Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata. Paipkan adunan ke atas baking paper yang telah kita lukis tadi membentuk bulatan. Terbaek jika dibuat kelilingnya lebih tinggi dari bahagian tengah. Saya pipekan dengan menggunakan nozzle Wilton 1M.




Turunkan suhu oven kepada 110C dan bakar selama 1 jam 30 min atau mengikut kapasiti oven memasing. Saya guna api atas bawah. Setelah masak, biarkan ia sejuk di dalam oven. Untuk simpan, masukkan dalam bekas kedap udara dan bubuh dalam frigde. Jangan biarkan lama kena angin diluar nanti gulanya akan keluar. Hati hati juga ketika memindahkan Pavlova itu kerana ianya sangat rapuh di luar dan sangat lembut di dalamnya. Jika ingin dihidangkan baru paipkan whipping cream dan tabur buah buahan.




~~ TOPPING ~~

Bahan A :
200 gm Fresh Milk

Bahan B :
2 biji Kuning Telur
25 gm Tepung Jagung
20 gm Fresh Milk
20 gm Gula Pasir
1 sudu kecil Vanilla Extract/Essence

Bahan C :
300 gm Non Dairy Whipping Cream
~~ Saya guna jenama Value Pride yang kurang manis




Bahan A dan B adalah untuk membuat Vanilla Cream. Satukan semua Bahan B dan kacau sebati hingga tiada yang berkutil. Ketepikan. Panaskan Bahan A dengan kaedah double boiler hingga berbuih buih kecil kelilingnya. Masukkan Bahan B tadi dan kacau hingga pekat. Sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam fridge selama 3 jam sebelum hendak digunakan.

Bila hendak dihidangkan, pukul Bahan C dan Vanilla Cream (A+B) tadi hingga kental. Saya pukul lebih kurang 10 minit. Paipkan ke atas Pavlova dan taburkan buah buahan. Sebaiknya, gunakan buah yang masam  seperti Strawberry, Kiwi, Rasberry, Blueberry atau apa jerlah yang senang didapati.




Buat pengetahuan teman teman, topping ni sangatlah sedap dan tak manis sangat. Farrah pon suka sangat. "Sedap gilerr" katanya.. Jangan sampai giler dahlah yer anakku. Yang belen tu dia siap buat topping Ice Blended dia pulak.. Terbaekkk!!!.. Ibu dia pon seronok dapat tumpang sesedut dua.. ;P




Selamat Mencuba yer lalingku semua.. Ini jerlah yang dapat saya kongsikan. Nak snap pic in da making tu nak tercapai tanganku laa pulak sebab masa membuat tu sengsorang kat umah. Kalau Farrah ada, bolehlah tolong ibu dia snap. Harap jelaslah semua penerangan di atas yer. Salam Ceria dari saya dan Happy Baking!!.. Luv uols & Thank you so much for all the support.




Monday, 15 October 2012

SAMBAL CUMIQ & MOii COLLAGEN.. TERBAEK!!



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua. Haa.. pernah dengar tak Moii Collagen?? Jangan terkezut lakk.. Sesuka hatiku jer bagi nama kann.. Takperlah bukannya nak buh dalam MY CARD nama tu. Tapi ini memang satu petua Collagen yang paling murah dan mudah. Sumber Collagen dari KAKI AYAM. Mutui mutui cakap ni.. bukan Maharaja Lawak taww.. hehehh..




Dulu saya pun tak tau, kalau masak tu abih semua kaki saya suh orang jual ayam tu kerat buang. Sekarang dah terbalik, siap beli lagi tu. Actually, one of my close friend DR. JAMALUDIN BIN ZAINOL yang juga seorang Doktor Pakar dan Consultant yang memberitahu mengenai khasiat kaki ayam ni. Memula terkejut jugak saya sebab selama ni i was thinking kaki ayam tu mengandungi kolestrol yang tinggi. Dia kata tak, but it was one of the best Collagen for our body. Patutlah he looks young and heathy walaupun umurnya jauh lebih ke depan dari saya. In fact, rambut dia sehelai uban pun takder. Rupanya Kaki Ayam yang jadi amalannya. Thank you so much Doc for your great info and i'm sharing it over here. Hope you don't mind.. ;)


Bosan tahap Gaban tadi.. Labu ngan Mangga kat Dapoq pon jadi.. :)


Hmmm.. Apa lagi? Sekarang pantang gi pasar mesti cari kaki ayam. Kebetulan dak Farrah memang dari dulu cukup berantoo makan kaki ayam ni. Harap harap lepas N3 ni kuar janganlah sampai harga kaki ayam melambung naik pulak yer.. hehehh.. Menurut DR. JAMALUDIN BIN ZAINOL lagi, just slow cook kan kaki ayam yang dibersihkan sampai betul betul lembut samada nak jadikan sup atau tomyam pun boleh. Pastu minum jer pati sup dan kaki ayam yang telah lembut tu juga boleh dimakan. Baekkk punyerrr.. :)




Haaa.. Gitulah kekdahnya.. Minggu ni saya kongsi pulak PETUA AWET MUDA pulak.. Jangan tak buat Jahhh.. Rugi nooo.. Takyah modal besor besor. hehehh.. N3 yang lepas saya dah berkongsi PETUA MASAK KARI IKAN yang sedap. Alhamdulillah ada juga  yang dah mencuba dan memberi feedback yang sangat positif. 

Adeq Alam Mayaku NIK ZAMZURINA telah mencuba, katanya, "Fuhhh...mmg meletop kari ikan dr blog Kak "Sheila..spices..journey..." Sampai ketitisan t'akhir kari nie dihirup..cicah ngan papadom..1 periuk besaq habis.. Komen2 para juri mmg Sdp..depa mkn siap kuah banjir..sikit lg x nmpak nasi haa haaa..." Saya kopipes dari Wall Nik ni, satu hurup pon tak tukar.. :)




Last weekend air paip yang keluar kat dapoq saya tu punyaaala halus. Cuaca pulak ujan, tak tau nak masak apa. Tetiba bila teringat stock kaki ayam ada sikit lagi dalam peti tu teruslah saya rebus dengan garam dan halia yang diketuk sampai lembut. Pastu saya masukkan beras dan jadikanlah Moii atau Bubur Nasi. Daun pandan buhlah selai dua bagi wangi aromanya. Tapi memang serius sedap. Kalau bubur ayam biasa, memang saya tak makanlaa.. bau dia jer saya tak tahan tapi bila buh kaki ayam ni sedap rasanya dan takder bau yang saya tak sesuai tu. Saya buat tak banyak takat 2 pot beras jer. Selalu tu tak habis tapi aritu boleh pulak berebut tak cukup. Farrah yang paling anti ngan bubur pon boleh tak benti benti mengulang. Kalau tidak tu, bila saya masak bubur nasi dia sanggup tu masak nasi lain untuk dia. Ker sebab dia memang suka kaki ayam tu. Tahlah anakku..




Hubyy punya request pulak nak makan Moii dengan SAMBAL CUMIQ yang kering kering. Pernah dengar tak Sotong Cumiq ni? Biasa kat Langkawi atau kawasan yang berhampiran dengan laut ada. Dia anak sotong yang dikeringkan. Sedapp.. layan jer kunyahnya sampai susah nak benti selalu tu. Sebelum masak kena rendam dulu dengan air biasa sampai kembang dan lembut. Tak lama sangatlah rendamnya. Buh air lebih sikit supaya jika ada pasir akan mendak ke bawah. Bila basuh tu, angkat sotong tu perlahan lahan dan alihkan ke bekas lain dan buang air rendaman tadi yang mungkin berpasir tu. Jangan digaul balik dengan air rendaman tu takut pasir tu akan ikut naik balik. Pastu baru bilas sotong tadi. Biasanya saya ulang rendam ni 2-3 kali dan bilas. Alhamdulillah tak pernah pulak ada masalah berpasir.




Bila dah bersih sotong tu bolehlah kita buat sambal tumis. Rasanya semua tau kan nak buat sambal tumis. Cuma satu pesan saya untuk mendapat sambal tumis yang sedap, pastikan bawang tumbuk atau kisar yang ditumis tu ditumis sampai keperangan baru masuk cili mesin pulak. Masa tumis cili tu masukkan sedikit garam supaya dia garing cantek. Api kena kecik jer dan biar dia garing perlahan lahan. Dikacau selalu, jangan sampai cili tu hangit. Kalau cili tu tak masak betul atau hangit itulah kegagalan besar dalam membuat Sambal. Pastu masukkan air asam jawa, sotong dan bawang hiris. Perisakan dengan garam dan gula secukupnya. Bawang tumbuk atau kisar tu tadi pun sangat penting. Kalau tak, tak sedap rasa sambal tu dan jangan bubuh banyak sangat bawang putih. Saya biasa buh seulas kecik jer. Sebagai pelengkap Moii ni saya gorengkan bilis halus dan rebus telur masin. Taburkan dengan daun sup dan daun bawang, kira siaplah. 




Psstt psssstt.. ada lagi nak storimori ni, Saya buat PAVLOVA semalam. Festaim menerai. Sebelum ni selalu nengok kengkawan doq buat. Taklah berapa teragak nak buat dek komen yang mengatakan terlalu manis tapi dek kerana sayangkan putih telur yang tak berapa sen tu, saya spend lagi banyak untuk menghasilkan Pavlova pulak. Bijak betul Matematik ku ini. Patutlah tak berapa cemerlang paper Maths masa sekolah dulu.. kehkehkehh.. Dah buat tak termakan sangat, dah cuba tuk reduce manisnya tapi masih manis bagi saya. Masa buat tu saya tak manis sangat, ingat oklah.. Hati sudah mula seronok dan excited sangat nak makan. Tetiba.. ~~Berderai Bunga Cintaaa~~~ bak lagu kak Melah Ram tu. Takleh tahan jugak, sampai saya kena cari Black Coffee without sugar tuk potong rasa manis kat lidah ni. Pada kengkawan yang menanti resepinya tu nanti yer.. Saya cuba cari solutionnya dulu. Insyaallah saya akan berkongsi yang terbaek tuk kengkawan semua.


Paling suka pic ni.. pada mata itamku laa.. :)


Panjang gak dah membebel ni kannn.. Kaylah.. japgi dah nak gi amik nakdara tu balik sekolah. Insyaallah panjang umur, ada rezeki kita jumpa lagi yer. Jangan lupa citer KAKI AYAM tu tadi taww.. Terbaekkk!!.. Salam Ceria dan Senyum Senyumlah selalu dari saya.. Daaaa.. :)