Monday, 5 January 2015

TALAM KELADI BERLAUK


ASSALAMUALAIKUMMMM.. HAi HAi HAi.. HELLO HELLO.. :)

Apa khabar uols? Saya harap belum terlambat juga bagi saya mengucapkan Selamat tahun baru Masihi 2015. Moga tahun ini lebih dari yang lepas lepas. Insyaallah..




Lama gak saya tak update blog ni.. Certinjau bersawang tak? hehehh.. Ampun laa awak awak semua, bukan taknak update tapi sibuk ya amat dengan tempahan musim cuti yang lalu. Saya ni bukannya ada pembantu. Semuanya one woman show. Adalaa kekasih d'hati bedua tu membantu tapi ikut angin doranglah.. Angin tak menyekoh kang saya soranglaa yang tersengguk sengguk tepi besen tu. Bila dah siap kerja tu mata pun udah rupa panda tua. Tak lalu dah nak ngadap screen laptop tu. Tapi apapun syukurrrr Alhamdulillah atas rezeki yang Allah taala anugerahkan buat saya. Terima kasih juga buat teman teman yang sentiasa menyokong dan memberi kepercayaan penuh buat saya dengan tempahan tempahan anda. Tanpa anda siapalaa saya.. wahhh.. mulalaa kalau dah start.. hehee..




Okaylah tumpang line clear sikit ni saya nak buat tayangan perdana sikit. Talam Keladi Berlauk yang tah bila saya buat pon dah tak hengat. TETAPi gambarnya tetap tersemat dalam SD Card. Banyak lagi ada tu, insyaallah akan menyusul.. One fine day!

Sebenarnya saya memang suka sangat makan Talam Keladi berlauk ni tetapi tak sempat sempat nak checkidauud kat pakchik gugel recipenya hinggalah pada suatu hari keladi saya yang telah siap didadu dan distimkan untuk tempahan talam keladi ada belen. Nak buang sayang.. nak kunyah gitu macam vengong sangat pulak kann.. hahaa.. So, gugel jumpalaa resipe dari CHEF NORZAILINA dan terus saya buat. Alhamdulillah.. memang sedap dimakan ketika panas. Saya juga ada mengambil sedikit tips dan cara dari kak Wan JP. Bila digabungkan memang mantop rasanya. tak percaya kalooo try ler.. apa saya nak cakap lagi kann..




BAHAN BAHAN :

200 gm keladi – dikiub 
175 gm tepung beras
40 g tepung jagung 
20 gm tepung gandum 
1 liter santan (dari 1 biji kelapa) 
Garam secukup rasa 




BAHAN LAUK :

2 sudu besar minyak masak 
200 gm udang – dikupas, dicincang 
10 gm udang kering – direndam, ditumbuk 
4 ulas bawang merah – dijadikan bawang goreng 
3 tangkai daun sup } 
3 tangkai daun bawang } dihiris
2 tangkai cili merah } 
Garam secukup rasa 




BAHAN SOS CILI : 

4 biji cili merah 
1 sudu besar pes cili 
1 sudu besar sos tomato 
1 sudu besar gula 
2 sudu besar jus limau nipis
1 sudu besar sos Hoisin
½ sudu teh kicap pekat 
1 sudu teh tepung jagung }
80 ml air } campur 
Garam secukup rasa 




BAHAN SOS KICAP : 

2 sudu besar taucu
250 ml air 
50 gm gula pasir 
4 sudu teh tepung jagung } campur 
60 ml air } 
1 sudu besar kicap cair 
1 sudu besar kicap pekat 




CARA MEMBUATNYA :

Untuk lauk : Panaskan minyak, goreng udang sehingga berubah warnanya. 
Masukkan udang goreng, kacau sehingga harum. Angkat. 
Gaulkan dengan bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili dan garam. 
Sementara itu, kukus keladi sehingga empuk. Ketepikan.
Goreng sebentar keladi dengan minyak lebihan goreng lauk tadi.




Satukan tepung beras, tepung jagung, tepung gandum, santan dan garam.
Kacau atas api perlahan sehingga naik wap. 
Angkat dan campurkan dengan keladi dan separuh bahan lauk.
Tuangkan ke dalam loyang 25 cm yang dilenser minyak.
Kukus sehingga ¾ masak. Taburkan baki bahan lauk di atasnya.
Kukus lagi selama 25 minit atau sehingga masak. Biar sejuk sebelum dipotong. 

Untuk Sos Cili : Kisar semua bahan sambil dikacau sehingga pekat. 

Untuk Sos Kicap : Kisar taucu dan air sehingga hancur. Campurkan dengan bahan lain. 
Kacau atas api perlahan sehingga pekat.

*p/s : Saya hanya guna udang kering jer sebab masa takde stock udang basah dalam freezer.




~~ SELAMAT MENCUBA ~~




5 comments:

umi's cup cake said...

kak shiela..air tangan akak mmg superb

Amie said...

Adeeehhhh .... Sheila... meh tukar2 nak, ni Amie bawakan sepiring seri muka, isi balik ngan talam keladi tu errkkk ha hahaha...

Eny Abdullah said...

nampak sedap dan menggoda

Shiela said...

Umi : air tangan umi pun apa kurangnya.. :)

Amie : boleh jer Amie.. :)

Eny : tq dear.. cubalah..

shaty14 said...

minta izin akak copy n paste utk tatapan sendiri yerr