Tuesday 1 November 2011

Kek Gula Hangus /Sarang Semut

YeayyYeayyy... Jadi jugak Sarang Semut2 tu @ my 1st Attempt.. Lama sungguh Aseben suh buad, baru harini dpt penuhi permintaan dia.. Hepi sgt2 walau saya tak berapa suka mkn cake ni.. tk taulaa nape, tp mmg dr kecik dah tkberapa suka.. bau dia jer da fenin.. so En Aseben, tolong kasi habis kayy...

Kek Gula Hangus /Sarang Semut (Tak perlu diperap)

Bahan2nya:
A:
300g gula(tk gula hanggus)
300ml air panas
2sb majerin

B:
180g tepung gandum*
1 1/2 sudu besar serbuk koko*
2 sudu teh soda bikarbonat*
200g susu pekat manis
6 biji telur ayam{gred A}
1 1/2st esen vanila
(sedikit pewarna coklat,ikut suka klu nk warna lebih gelap)
(ayak dan gaulkan bahan bertanda *)

Cara2nya:
-sediakan bahan A, gula dimasak diatas api perlahan sehingga keperangan,berbau hanggus dn bertukar pada warna coklat tua
-bila mendidih, masukkan air panas perlahan2 takut terpercik
-masukkan majerin...kacau sehingga cair

-sediakan bahan B, bleh dibuat serentak sementara menunggu gula tu hanggus
-pukul telur sehingga kembang(supaya x berbau hanyir kek tu nanti)
-masukkan susu pekat dn esen vanila~pukul
-masukkan campuran tepung~pukul
-akhir sekali masukkan gula hanggus(A) tadi klu dh siap
-pukul kejap jer bg sebati...dlm dlm kiraan 6 saat...
-sediakan loyang bersaiz 8 1/2inci, sapu loyang dgn majerin
-tuangkan adunan tadi kedlm loyang dn masuk terus kedlm oven
-bakar guna suhu 160'c guna api BAWAH sahaja selama 1jam n topup lg 10min klu blum masak. Klu oven tkde api bawah saja, blh guna api atas bawah, tp cover loyang dgn aluminium foil.

NOTE:
-pengunaan loyang (loyang tinggi) agak penting bg ada ruang2 udara dlm kek tuk menaikkan lg kek tu (utk proses menghasilkan lubang2 halus didlm/sarangnya)
-adunan kek ni mmg cair ye, jgn risau..

Selamat Mencuba.. :)

No comments: