Tuesday 1 November 2011

Bread Butter Pudding with Custard Sauce



Bread Butter Pudding with Custard Sauce.. walau rupa tkseberapa tp rasanya mmg mabeleslah.. Paling hepi, anak n aseben suka sangat.. :D

BAHAN BAHAN :
1 buku roti Gardenia (Putih)
400 ml susu cair
400 ml susu segar
4 bji telor
200 gm gula (saya guna 180 gm jer)
1 sdu besar madu (madu tkde, saya guna apple cider)
1 sudu kecil essence vanilla
1 sudu kecil serbuk kayu manis
125 gm butter (cairkan)
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit Garam
Sedikit Almond , cooking choc atau kismis (ikut citarasa) utk tabur
Sedikit parutan kulit lemon

CARA CARA :
Pukul/Whisk telor dengan gula sehingga kembang dan bertukar warna seakan akan warna lemon. Kemudian masukkan essence vanilla dan serbuk kayu manis dan whisk perlahan.
Setelah rata semua bahan tadi, masukkan susu cair n susu segar, garam n tepung jagung. Whisk lagi supaya sebati. Akhir sekali, masukkan butter yg telah dicairkan dan disejukkan sebentar tadi dgn sedikit parutan kulit lemon, whisk perlahan lg hingga rata.
Sapukan butter pada Loyang atau bekas utk membakar. Susunkan roti ke dlm bekas dan tabur kepingan almond yg telah dibakar sedikit n cooking choc atau apa saja mengikut pilihan hati. Ulang hingga habis.
Kemudian tuangkan bahan yg kita whisk tadi ke atas roti, dan biarkan dia rendam sekata buat seketika. Klu guna roti yg lembut, tkpayah rendam lama lama.
Bakar dlm oven scara steam bath (1 loyang isi air panas n loyang adunan letak dlm loyang air panas td) dgn suhu 160-180c selama 40-50 minit (b'gantung pd oven masing2).
Saya sambung bakar lagi 10-15 min cara normal baking api atas bawah, sebab suka dia garing2 sikit..

SOS CUSTARD :
1/2 tin susu cair
4 sudu besar susu pekat (blh adjust ikut citarasa)
2 sudu besar tpg kastard
secubit garam
1/2 cawan air panas
Sedikit esen vanilla
Sedikit parutan kulit lemon (klu suka)

CARA :
Bancuh tepung kastard dgn air panas. Panaskan susu cair.
Campurkan kedua2nya. Masukkan susu pekat dan secubit garam. Kena sentiasa kacau dgn api sederhana sampai teksturnya licin...
Kalau pekat, tambah sedikit air panas atau nk sedap tmbah susu segar. Masukkan sedikit esen vanilla n parutan kulit lemon.
Kacau rata n angkat..




Setelah siap, bolehlaa dihidangkan.. mmm.. nyum nyum.. :P


No comments: