Dinner tonite.. My Homemade 'Grilled Salmon with Lemon Sauce' together with Garlic buttered potatos n mix vegetables.. Thanx my dear fren Rohana Ismail and Chef Joha Hassan atas tunjuk ajar.. I marinade just with apa jer yg jumpa dlm fridge tp Mr Haseben ckp sedappp n paling penting jimat duit dia.. hehee.. :)
Lama dah teringin nak buad 'Grilled Salmon' sendiri.. ni baru laa terlaksana.. tak susah sgt rupanya.. Setelah ikan dibasuh bersih, ditoskan.. kita marinade dulu with Salt, Black Pepper, Oyster Sauce, Fish Sauce, Garlic (potong cam almond tu, cucukkan masuk ke dalam isi Salmon tu), sedikit perahan lemon, honey, olive oil dan daun Rosemary. Saya tabur juga sedikit daun ketumbar utk menaikkan lagi aromanya. Kemudian kita perap sekejap, lagi lama lagi sedap rasanya.. Saya perap 2 jam jer, sebab Mr Haseben dah nak sampai balik for dinner.. :)
Setelah diperap for about 2 hrs, preheat the oven for about 10 mins, then bake @ 170 degree Celcius for abut 20 mins guna api atas bawah.. After that, continue for another 10 mins, guna api atas jer @ 150 degrees Celcius.. Tapi ni pon depend on oven memasinglaa jugak, sesekali kena intai intai laa jugak ya.. :)
Mmm.. dah masak dahhh.. chantek jer masak dia kann.. ;P
Saya suka mkn ngan Lemon Sauce.. ada masam masam sikit, barulaa ada kick kan.. Senang jer buad Lemon Sauce tu, mula mula cairkan lebih kurang 2 sudu makan unsalted butter. Kemudian masukkan 3/4 cawan cream (saya guna whip cream), sedikit salt n pepper n lemon juice.. Lemon juice tu ikutlaa selera memasing nak masam takat mana kann..
Lepas tu Klu nak mkn ngan potato pon boleh jugak.. Rebus potatos yg telah dipotong dgn sedikit garam hingga empuk. Kemudian cairkan sedikit garlic butter n gaulkan perlahan dengan potatos yg telah direbus tadi.. sedap nih.. bau dia jer dah cukup mengancam.. ;P
Pastu Asparagus, Brocolli n Carrot tu, saya just celur sekejap dlm air panas bersama sedikit garam dan olive oil. Setelah diangkat, sprinkle kan sedikit dgn salt n pepper dan olive oil..
Senang kannn.. dan Sangat jimat juga.. :)
No comments:
Post a Comment