Sunday, 8 January 2012

DARK CHOC CHEESE Brownies

Assalamualaikum  :)

Rasanya cam boleh tahan lama gak kan tak update blog ni. Sibuk sangat ngan urusan anak sekolah, takda masa sangat nak masak yang special. Ni pon curi curi masa jer buad Dark Choc Cheese Brownies ni, tak syyiokk pulak rasanya bila bukak fridge takder dessert. En Asben pon dah asyik tanya jer, "takder dessert dessert ker?".. Alaahaaii.. so saya buadlah something yang simple jer. Ni festaim saya cuba buat brownies ni taww.. Terketaq ketaq gak nak deco kat atas cheese tu. hmm.. memang kelemahan saya kerja kerja halus camtu, tu pon lain design yg kununnya diplan, lain yang jadi.. hahahaa.. bolehlaa tu utk makan sendiri.. ;D





Resepi ni saya dapat dari teman fb Attap Rumbia.. cuma saya adalaa adjust sikit ikut selera saya dan bahan yg saya ada kat dapo saya tuu.. Neway, maseh banyak banyak yer Attap sudi berkongsi resepi yang mabeles ni.. Moga diberkati Allah.. Ameen..




BAHAN BROWNIES : 
250 gm Butter
1/4 cawan Olive Oil (klu nak lg moist)
1 cawan Serbuk Koko
1/2 cawan Dark Cooking Choc
1 cawan Susu Cair
1 1/2 cawan Gula Kaster
3 biji Telur gred B
1 1/2 cawan Tepung Gandum*
1 camca teh Baking Powder*
1 camca teh Soda Bicarbonate*
1 camca teh esen vanilla
Gaul rata dan ayak bahan bertanda *


 BAHAN CHEESE :
250 gm Cream Cheese
(klu nak tebal skt cheese layer tu, guna 300gm Cream Cheese)
1 cawan Gula Icing
1 biji Telur gred B
1 sudu besar jus Lemon




CARA MEMBUATNYA :
Mula mula lenserkan loyang/bekas untuk membakar berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C selama lebih kurang 10 minit.

UNTUK BROWNIES : 
Cairkan mentega dan minyak jagung (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukkan serbuk koko, dark cooking choc dan kacau hingga rata. Sejukkan Sebentar.

Kacau gula kaster dan telur dengan whisk tangan jer hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam bancuhan koko dan butter yang dicairkan tadi dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 40-50 minit (bergantung pada oven masing masing gak yer) atau hingga brownies masak.




UNTUK CHEESE TOPPING : 
Putar cream cheese dan gula icing hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Kemudian masukkan jus lemon dan putar hingga sebati. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 20-30 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul betul sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan.



Makan ngan eskrem vanila pon sedapp.. mmm.. nyumnyum.. :P

~~ SELAMAT MENCUBA ~~


6 comments:

Amie said...

Selamat tengahari tuan rumah!
tak rugi sampai sini sebab dapat kek yang sangat cantik dan sudah semestinya sedap!!!! yang paling bawah tu ada aiskrim vanilla tu nampak comel sangat!

Shiela said...

Selamat petang Amie.. hehee.. maseh sudi singgah.. :)

Rohah said...

salam kak...dapat semangkuk pun jadilah, nak rase ni, yg ada aiskrim tu..

Nur-nba said...

Wah sedapnya.. Walaupun cuma dapat menjamu mata dah cukup.. :)

Shiela said...

Alhamdulillah.. sedap Nur-nba.. :)

Shiela said...

Wsalam Rohah.. Boley.. amik jer yg tu.. :)