Thursday, 7 March 2013

NASI TOMATO & THE GANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Last weekend anak saya yang tersayang tu balik setelah 2 minggu. Bila dia balik memang ada jerlah menu yang dikarangnya. Kalini dia cakap nak makan NASI TOMATO dengan KURMA TULANG. Tulang tu bukanlah tulang semata, banyak jugak isinya. Memang itulah kombinasi peberet dia kalau makan nasi tomato ni. Sekali bila difikir fikirkan macam alang alang jer saya nak masak tuk kami tiga beranak, hubby pun jemput teman rapat kami yang tinggal berhampiran join us sekali for dinner. Hmm.. seronok dan bersemangatlah jugak nak memasaknya. Kalau tak, saya ni dengan penuh perasaan membuat cuma takat nak masak nasi 2 pot beras.

Bila tetamu kami tu confirmed jer dapat datang, saya pun tambah lagi satu menu AYAM GORENG BEREMPAH sebab anak dia tu kalau makan mesti nak kena ada ayam. Bebudak kann.. tak pernah jemu ngan ayam. Selain tu gang yang wajib ada Acar Mentah. Resepi ni semua sebenarnya saya dah pernah berkongsi pada N3 yang lepas tapi takperlah, saya kopipes balik kat sini tapi maaflah gambar agak kurengg sikit sebab ada yang disnap pada sebelah malam. Saya ni cukup lemah bila nak amik gambar makanan sebelah malam ni. Pada awalnya saya memang tak plan nak share gambar kat sini memandangkan semuanya akan siap bila hampir malam. Oleh kerana ada kengkawan yang nak kan recipe saya letaklah jugak tapi ni jerlah rupa yang terbaik dan sempat saya rakamkan.




~~ NASI TOMATO ~~

BAHAN BAHAN :
5 pot rice cooker Beras Basmathi
7 pot rice cooker Air Rebusan Ayam
1 biji Bawang Besar ~~ dihiris
5 ulas Bawang Merah ~~ dihiris
3 ulas Bawang Putih ~~ dihiris
1 inci Halia ~~ dimayang halus
2 btg Serai ~~ dititik
2 helai Daun Pandan ~~ disiat n disimpul
Sedikit Daun Pudina ~~ klu takder, tak best
Sedikit Daun Ketumbar atau Daun Sup ~~ yg mana suka
100 ml Tomato Puree ~~ Saya guna Kimball
200 gm Susu ideal
Garam lebih kurang 2 sudu kecil atau secukup rasa
Sedikit Minyak utk menumis + 2 sudu besar Minyak Sapi
Sedikit Kulit Kayu Manis dan Bunga Lawang

Rendam sebentar beras basmathi dengan sedikit garam dalam 10 minit, bilas dan toskan. Panaskan minyak, tumis bahan bahan hirisan, halia, serai dan daun pandan. Kalau suka boleh tumis bersama sedikit kulit kayu manis dan bunga lawang. Setelah bahan tumisan sudah bewarna keperangan, masukkan pula tomato puree dan goreng sebentar. Kemudian masukkan air rebusan ayam, diikuti dengan susu ideal. Kacau rata dan masukkan pula beras. Masukkan juga daun pudina dan tutup periuk. Kemudian biarkan saja ia masak dlm rice cooker. Sesekali dikacau perlahan agar masak sekata. Jangan terlalu kerap mengacau nanti nasi tu hancur dan tak cantik jadi rupanya.

NOTE : Kuantiti Air Rebusan Ayam tu bergantung juga pada jenis beras yer. Saya guna Beras Basmathi Superlong Jasmine.




~~ KURMA TULANG TUMIS DARAT~~

BAHAN BAHAN :
1 kg Tulang Rusuk Lembu
3 sudu besar Rempah Kurma 
1 biji Bawang Besar *
5 ulas Bawang Merah *
2 ulas Bawang Putih *
1 inci Halia *
1 sudu besar Lada hitam  ~~ ditumbuk kasar
100 gm Buah Badam/Almond ~~ dikisar halus
100 gm Buah Gagus ~~ dikisar halus
200 gm Susu ideal 
1-2 sudu besar Jus Limau Nipis atau Lemon
5-6 biji Ubi Kentang ~~ size kecil
3 biji Bawang Besar 
2 batang Carrot ~~ dipotong kasar
5 btg Cili hijau ~~ dibelah 2
Beberapa tangkai Cilipadi ~~ jika suka
3 biji Buah Tomato
Air Secukupnya 

Tumbuk semua bahan bertanda (*). Rebus tulang daging bersama rempah kurma dan bahan bahan yang telah ditumbuk tadi. Sambil menunggu goreng bulat bulat ubi kentang dan bawang besar dengan api kecil supaya empuk atau masak sepenuhnya dan Ketepikan. Bila daging separuh empuk, masukkan badam dan jagus yang dikisar halus tadi. Teruskan memasak hingga daging tu betul betul empuk dan badam dan gajus tu akan kembang, mesra dan memekatkan kuah. Kecilkan sedikit api dan masukkan carrot dan susu ideal, biarkan masak seketika. Kemudian masukkan cilipadi dan cili hijau. Air jangan banyak sangat, nanti kuah cair, kurengg.. Bila dah mendidih dan masak masukkan jus limau atau lemon tadi. Akhir sekali masukkan ubi kentang dan bawang besar yang telah digoreng tadi dan juga buah tomato. Kecilkan api atau boleh juga dimatikan sementara kita buatkan bahan tumis darat.


UNTUK TUMIS DARAT :
6-9 ulas Bawang Merah ~~ dihiris nipis
2 ulas Bawang Putih ~~ dihiris halus
Sedikit Kulit Kayu Manis dan Bunga Lawang ~~ klu suka
Sedikit Daun Kari
Setengah cawan Minyak Jagung + 1 sudu Minyak Sapi

Goreng bawang merah dan putih yang dihiris tadi hingga berwarna keperangan bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari. Kemudian tuang bawang dan semua yang digoreng tadi dengan minyak tu sekali ke dalam periuk kuah kurma tadi dan tutup supaya bau dia tak keluar.. Siaplah sudah Kurma Daging tu. Resepi Kurma ni memang dari Mak saya sendiri. Bagi kami nilah cara masak kurma yang paling kami suka, cara tumis darat ni. Lebih wangi dan lebih berperisa. Kalau nak tau keenakannya, kenalah cuba.




~~ AYAM GORENG BEREMPAH ~~

BAHAN BAHAN :
1 ekor Ayam 
3 sudu besar Cili Mesin
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
2 sudu besar Tepung Gandum
2 sudu kecil Garam Halus (ikut citarasa)
Sedikit Daun Kari
1 biji Bawang Besar *
3 ulas Bawang Putih *
1 inci Halia *
2 batang Serai *

Bersihkan ayam dan dipotong mengikut pilihan sendiri. Blend semua bahan bertanda (*). Gaul rata bahan yang dikisar tadi bersama cili mesin, serbuk kunyit, garam halus dan daun kari. Masukkan dalam bekas bertutup atau zipper bag dan perap di dalam peti sejuk sekurang kurangnya 1/2 jam (lebih lama diperap, lagi sedap). Kemudian, bila hendak menggoreng taburkan sedikit tepung gandum dan gaul rata supaya rempah tu melekat pada ayam bila digoreng. Goreng hingga masak dan berwarna keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.




Untuk Dessert pulak saya buat CARROT CUPCAKES dengan CHEESE FROSTING. Teringat pulak kawan saya tu dah berapa kali menyebut nak makan Carrot Cake. Tapi saya buat takat deco sempoi jerlah. Al maklumlah, mengejar masa untuk menyiapkan segalanya. Insyaallah pada next N3 ni nanti saya recipe Carrot Cupcakes dan Cheese Frosting tu. Memang sedap cake ni, saya dah modified dari pengalaman saya yang dah lepas lepas. Tunggu yer.. Banyak sangat pulak nak dibubuh segalanya dalam ni. 

Komentar dari tetamu saya, semuanya sangat sedap.. Alhamdulillah.. Hilang rasanya penat lelah memasak. Pasti sesiapa pun akan berperasaan cam saya, gembira sangat sangat bila tetamu kita really enjoy our cooking kann.. Okaylah.. insyaallah ada rezeki kita jumpa lagi yer.. Tataa.. :)


Wednesday, 6 March 2013

TERIMA KASIH SEKALI LAGI 'AROMA'.



ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA SEMUA.. :)

Alhamdulillah 8 jenis recipe saya dikongsi di MAJALAH AROMA Keluaran bulan MAC ini. Kalini ni bergandingan dengan adeq QASEH HONEY dan beberapa Chef lain. Tahniah yer QH cayang.. Adeq memang berbakat besar dan nampak sangat bersungguh dalam setiap sentuhan yang dipersembahkan. Keep it up!. Semoga terus berjaya di masa akan datang.




Seperti yang saya maklumkan, pada MAJALAH AROMA KELUARAN BULAN FEBRUARY lepas ada sedikit 'RALAT' atau kesilapan pada gambar masakan saya. Jadi seperti yang dijanjikan pihak AROMA telah menyiarkan kembali iaitu resepi CHOC MOIST CHEESE CAKE dan STRAWBERRY GLAZE PIE. Terima kasih banyak banyak kepada adeq SITI DIMIATI AWE selaku Editornya yang telah membuat pembetulan dan juga sentiasa memberi ruang buat saya. Paling saya suka, bulan ni saya dapat masukkan gambar saya dengan anak tunggal saya FARRAH NUR SHAFIENY. Mudah mudahan dapat membakar lagi semangat dia untuk ke dapor tu. Senanggg sikit ibu dia.




Pada kengkawan yang berminat, bolehlah dapat di kedai kedai buku berhampiran. Kena cargas taww.. kalau lambat saya tak gerenti boleh dapat ker tak. Masa gi cari kat Bukit Jelutong ni semalam dah tinggal 2 naskhah terakhir jer. Achee kedai buku dan sokkabor tu cakap, "Ini buku banyak laku, banyak cepat sudah habis".. hehee.. chomel jer Achee tu.. Kisah benar ni, saya tak bohong.. Makanya, dek permintaan yang sangat tinggi saya harap dapatlah pihak AROMA print lebih banyak lagi, tambahkan lagi jumlah terbitan setiap bulan. Bayangkanlah, baru minggu pertama di awal bulan Majalah ni dah habis di pasaran. Apa pun, ini cuma pendapat saya jerlah tapi rasanya tak salah matematik saya tu kann.. hehehh..




Akhir kata, pada teman teman yang sentiasa menyokong dan memberi perangsang.. Jasa kalian semua tidak pernah saya lupakan. Insyaallah saya akan terus berkongsi ilmu yang saya ada selagi termampu dan terdaya. Jumpa lagiiii.. Love uol sangat sangattt.. Muahhhh.. Daaa..



Sunday, 3 March 2013

EGG MAYO CIABATTA



Assalamualaikum dan Selamat Berhujung Minggu buat semua yang singgah di laman ini. Minggu ni anak dara saya balik, memang terasa seronoklah. Seawal pagi saya dah sediakan sarapan buat kami bertiga tapi yang sempoi jerlah. Cuma sekadar Egg Mayo Ciabatta tetapi agak mengenyangkan jugalah. Roti Ciabatta tu saya beli dari JAYA Groceries, senanglah ceritanya kann.. hehee.. Walaupun cerita senang dan sempoi nak jugaklah stori sat kat sini. Nak buat caner, dah memang hobi saya amik gambar makanan. 




BAHAN BAHAN :

2 buku Roti Ciabatta
5 biji Telur Ayam
1 sudu besar Butter
1 sudu Besar Mayonis
1/2 biji Bawang Besar Holland 
Secubit Garam
Secubit Serbuk Lada Hitam
Sedikit Salad




CARA CARANYA :

Rebus telur hingga masak, angkat dan rendam dalam air sejuk untuk memudahkan dikopek kulitnya. Sambil tu kita cincang halus bawang besar holland yang bewarna kuning. Lenyekkan telur separuh hancur dan gaul rata bersama bawang cincang, mayonis, butter, garam dan serbuk lada hitam.

Panaskan sebentar Roti Ciabatta. Kemudian potong dua atau apa jer size yang anda suka dan belah tengahnya. Lapiskan dengan bahan telur tadi dikuti dengan Salad dan bolehlah terus dihidangkan. Mudah jer kann.. Walaupun nampak mudah tapi cukup cukup menyenyangkan. Roti Ciabatta ni dia padat, padat jugaklah jadi perut kita.. hehehh.. Okaylah.. Selamat Mencuba.. (",)