BAHAN BAHAN (18 cm)
Lapis Bawah (Oreo) :
120g Biscuit Oreo (keluarkan isi & hancurkan)
70g unsalt butter (cairkan)
Lapis Atas (Cheese) :
250g Cream Cheese (lembutkan)
120g Gula Kaster
2 keping biscult oreo (keluarkan isi & hancurkan)
Isi biscult oreo yg dikeluarkan **
150g Dairy Whipping Cream
1½ tbsp gelatine
80ml full cream milk
** Saya tk masukkan isi biscuit oreo tu sbb tksuka manis sgt
CARA CARA :
1. Lapis Bawah/crust :
Campurkan biscuit oreo dgn butter, tuang ke pan (18cm) yg boleh buka tepi, tekan rata dgn kuat. Masuk ke dlm peti sejuk lebih kurang satu jam.
2. Lapis Atas/filling :
Pukul cream cheese & gula kaster sehingga licin. Masukkan bahan lain pukul sebati dan halus (biscuit oreo yg hancur, isi biscult, whipping cream).
Campurkan Gelatine & Full cream milk kemudian masak hingga cair (gunakan cara double boil). Masukkan campuran susu dan gelatin yg telah larut ke dalam adunan cheese tadi. Kemudian tuang ke atas biscuit oreo yg buat tadi. Masukkan ke dlm peti sejuk selama 3 jam. Kemudian boleh laa dihidangkan.. ;P
Tadaaa.. siap dah deco my 'Chilled OREO Cheez Cake'.. deco tu my darlink Farrah Nur Shafieny yg buat, dia ckp, "Borink laa ibu, asek susun buah atas cake jer, meh Gurl buadkan doodle design"... mmm.. cantek jugak kan.. mmg hobi dia dari kecik lukis n gunting2.. tenkiu my darlink.. ibu luvs u always ♥ ♥ ♥
Thanx again to dear Sha De Boer Hashim.. for the marvelous recipe.
1 comment:
Testing 123
Post a Comment