Wednesday, 27 March 2013

MEE + KUETEOW KARI KETAM



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Banyak hari jugak saya tak sempat ke sini. Sibuk betul cuti sekolah ni melayan dak Farrah. Kalau tak sibuk memasak di dapo, sibuk ngusung dia mengukur jalan. Lepas satu, satu tempat dia ajak pergi. Macamlaa ibu dia ni masih muda remaja, walhal serba serbi dah makin jamm.

Takleh nak bebel pepanjang sangat nampaknya kalini. Kejap lagi saya dah nak ke KLIA tapi bukan saya nak terbang. Nak jumpa teman rapat saya sedari kecik lagi yang nak migrate ke UK. Insyaallah lepas subuh nanti saya dah nak gerak supaya dapat jumpa dia kejap sebelum dia check in. Arini saya teragak nak masak MEE KARI KETAM peberet sekeluarga ni. Kebetulan pulak arini hari selasa memang Ustadz datang mengajar di rumah, saya masakkan sekali jerlah. Alhamdulillah bertambah tambah semua yang makan. Seronok derr.. Dulu saya pernah juga share resepi  MEE KARI ni, lebih kurang jer cuma ada laa sikit sikit perbezaan. 




MEE + KUETEOW KARI KETAM
BAHAN BAHAN :

500 gm Mee Kuning
500 gm Kueteow
50 gm Rempah Kari Seafood jenama MAK SITI 
(klu tkde guna rempah kari daging Babas pun boleh)
6 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
1 inci Halia
3 batang Serai (dititik)
2 ekor Ketam (klu ada budget, nak bubuh lebih pun boleh)
15 ekor udang (ikut suka nak besar mana atau byk mana)
Sedikit Tahu Lampung & Fishball
400 ml Santan kotak (Ayam brand)
1-2 keping Asam Keping
Sedikit Daun Kari
Sedikit daun Pudina & Daun Ketumbar
Sedikit Kulit Kayu Manis & Bunga Lawang 
Air Secukupnya (ikut nak pekat atau cair takat mana)
Sedikit Minyak untuk Menumis
Garam secukup rasa
Sedikit Bawang Goreng
Sayur sayuran pilihan
** Kalau rajin nak kopek kerang, boleh gak buh kerang.. tabur masa nak makan




Mula mula saya rebus dulu udang tu sekejap. Amik airnya, nanti boleh dimasukkan ke dalam kuah. Kopek sesiap kulit utk ditabur masa makan nanti. Boleh juga siapkan bawang goreng kalau suka. Kalau saya, bawang goreng ni yang paling penting unutk menyedapkan lagi rasanya. Mesti buad sendiri, beli punya kurang sedap. Saya baru dapat petua untuk dari seorang teman fb D Selly Zass untuk membuat bawang goreng yang sedap dan rangup. Ratah ratah gitu pun sedap. Sebelum ni saya hanya tau cara dengan menggaul bawang yang telah digoreng tu dengan ajinomoto untuk mendapatkan hasil yang rangup tapi takutlah pulak kalau dok kucah yang berajinomoto sangat tu kann. Cara yang terbaru dan telah saya cuba ni mudah jer.. Cuma tambahkan lebih kurang 1 sudu kecil margerin ke dalam minyak bila bawang yang kita goreng tu keperangan dan hampir masak. Resepi saya boleh rujuk dalam gambar di bawah.




Tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang, diikuiti dengan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar, serai, daun kari hingga kuning keemasan. Kemudian masukkan rempah kari dan rempah TOK MAK yang telah dibancuh dengan sedikit air menjadi pes dan masukkan sedikit garam supaya rempah tidak mudah hangit. Goreng rempah dengan api perlahan hingga garing dan naik bau. Pastu bolehlah masukkan ketam untuk dapatkan manis nya. Bagi saya kalau masak kuah mee kari ni, ketam ni paling penting utk menyedapkan rasa kuah tu.. tak dapat banyak, sekor dua yang kecik pun jadilaa.. lain rasa manis kuah tu kalau ada ketam. Okay, masak seketika bersama rempah tu kemudian masukkan air rebusan udang tadi, diikuti dgn santan. Setelah mendidih masukkan sedikit daun Pudina dan daun ketumbar untuk aroma yang wangi. Akhir sekali baru masukkan fishball dan tahu lampung. Senang jer kann.. Saya memang suka masak yang senang senang ni.. hehee.. Pasni bolehlah celur sayur sayur yang nak letak tu dengan sedikit minyak dan garam. Mee dan kueteow tu saya kukus jer. Lagi senang camtu, taklah licin bila nak diangkat nanti dan mee tu pun cantik rupanya. 




Jika suka boleh buat SAMBAL UDANG KERING. Kalau nak buatlah yer, kalau taknak pun takper. Saya memang kena buat, dah permintaan hubby camtu. Camni buat dia, tumbuk halus dalam 1 sudu besar udang kering. Tumbuk juga sekali 3-4 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih. Kemudian tumis dgn sedikit minyak hingga garing dan kuning keemasan. Pastu masukkan dalam 5-6 sudu besar cili mesin dan goreng hingga garing. Boleh masukkan sedikit air dan garam. Buh sekeping asam keping dan masak hingga kering. Garam jangan bubuh banyak sangat dulu yer, pasal udang kering tu pun masin gak sikit dan nanti kuah mee kari tu pun dah ada garam. Ni cara saya laa yer.. takder sapa ajar pon.. cuma agak agak sendiri ingatkan rasa yang biasa makan kat kedai.




~~ SELAMAT MENCUBA ~~



Thursday, 21 March 2013

OXTAIL TOMYAM aka TOMYAM EKOQ



ASSALAMUALAIKUMMM.. SELAMAT PAGI SEMUAAA.. :)

Pernah tak kengkawan masak menu 'OXTAIL TOMYAM' ni? Wahh.. nama gitu.. barulah curlass sikit bunyinyer.. Jenuh mikir nak bagi nama apa. Nak panggil Tomyam ekoq pun okay gak kann.. Atau ada lagi satu nama lagilaa chomey munyiknyer, Tomyam Muntut.. mueheheee.. suka hatilah nak panggil apa pun Jahh.. I panggil 'Oxtail Tomyam' jerlah, glemer sikit bunyinyer.

Anak saya dak Farrahlah yang tetiba suruh masak menu ni masa dia balik aritu. Dalam kurungan, resepi tertunda lah ni.. hmmm.. Biasalah tu, lately ni tah hape penyakit, malas bebenor nak hapdet blog ni. Lagilaa pulak dengan lappy antik yang tak sudah sudah dok keje hang, bagai nak lelap nunggunya. Memula saya memang ingat nak buatkan sup jerlah sebab selalu tu memang dia suka sangat makan sup ekoq. Tetiba dia boleh sebut, "Buat Tomyam lah ibu".. hmm.. saya ikutkan ajerlah sebab dia yang nak makan. Saya ngan ayah dia memang tak berapa gemor sangat makan ni. Setakat rasa rasa sikit sikit tu bolehlah. Resepinya dengan cara saya sesedap jari jemari ni sempoi jer.. Meh kita sembang.. ;)




BAHAN BAHAN :

1 Ekor @ Oxtail ~~ gm lupalaa plak
2 inci Halia *
1 biji Bawang Besar *
1 sudu besar Lada Putih *
1-2 batang Celery
1-2 biji Buah Tomato
2 sudu besar Pes Tomyam
3 ulas Bawang Putih ~~ diketuk dgn kulit
1/2 inci Lengkuas ~~ dihiris
3-5 batang Serai ~~ dititik
1 labu Bawang Besar Holland ~~ dipotong dadu kasar
Sedikit Daun Limau Purut
Sedikit Daun Ketumbar ~~ saya takder stock
Cauliflower n Carrot ~~ jika ada
Sedikit Cilipadi ~~ ikut citarasa
Garam Secukup Rasa
Jus Lemon atau Limau Secukupnya
Air Secukupnya




Blend atau tumbuk semua bahan bertanda (*) dan rebus bersama ekor yang telah dipotong dan dibersihkan hingga lembut. Tambahkan air secukupnya hingga ianya betul betul empuk. Boleh juga kalau nak masak dalam pressure cooker. Lebih cepatlah masaknya tapi saya tak suka guna walau ada kat dapo tu. Tahlaa, mungkin selera saya kot.. Saya rasa lebih suka masak dengan perlahan, biarkan dia simmer supaya serap segala rasa dan apa jer rempah ke dalam ekor atau apa apa daging. Ikutlah pilihan masing masing yer.

Bila dah empuk, masukkan pes Tomyam dan masak sebentar supaya pes tu mesra dalam kuah dan ekor tadi. Perisakan juga dengan garam secukupnya. Rasa dulu sebab kengkadang pes tu dah ada garamnya jugak. Kemudian masukkan serai yang telah dititik, hirisan lengkuas, carrot yang dipotong kasar dan bawang putih yang diketuk dengan kulit kulitnya sekali. Biarkan dia reneh sebentar dalam 10 minit dan masukkan pula bawang besar Holland yang dipotong kasar, cauliflower, celery dan cilipadi yang diketuk. Akhir sekali siat siatkan daun limau purut dan masukkan ke dalam kauh bersama jus lemon atau limau secukupnya.




Setelah siap bolehlah dihidangkan. Komen dari anak bertuah saya tu, "Lagi sedaplah ibu Ekor ni buat masak Tomyam camni dari Sup yang selalu tu".. Hmmm.. Renung renungkanlah.. So, Akhir kata dari saya.. Pinjam ayat Chef Wan jap, "Selamat Mencuba yer Puan Puann.. (",)



Monday, 18 March 2013

CHEWY GOOEY BROWNIES with HAZELNUTs



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Pekabor? Masih yer, pada yang sentiasa singgah dapo saya ni. Alhamdulillah follower pun dah semakin bertambah dari sehari ke sehari. Mudah mudahan kita semua mendapat keberkatan bersama.

Ujung minggu aritu saya bawak balik anak saya dari asrama, dah tak tertahan betul rasanya rindu kat dia. Rindu nak duduk duduk dan makan makan ngan dia. Sepatutnya dia tak boleh balik lagi, ujung minggu ni baru balik terus cuti sekolah. Saya suruh ayah dia buat surat mintak dia balik jugak, apa alasan nak bagi tu pepandailah yer ayah dia. Walau dah difax surat kebenaran, ayah dia kena jugak menjawab melalui panggilan telefon dari guru sekolah pulak. hmmm.. Sabar jerlah ibu dia ni kann..




Bila Farrah balik, seolah membawa pulang kembali semangat buat saya. Walau seletih mana pun tetap macam macam nak buat dari yang nak makan kat rumah sampailah yang nak dibawa pulang ke asrama. Pada N3 kalini saya sembang dulu pasal Chewy Gooey Brownies yang saya buat. Saya jumpa recipe ni kat blog SURY NUR IRISSYA. Saya teruja nak mencuba sebab saya tau anak saya Farrah tu memang suka sangat apa apa yang bercoklat ni. Tambahan pula bila saya sekolah recipe ni, nampak mudah jer dan bahannya pun dah ada dalam dapoq. Terima kasih yer Sury kerana kongsi recipe ni cuma akak ada derhaka sikittt jer.. Bukan apa, ada tu saja nak clearkan stock sebelum expired. Ada tu pulak akak saja genapkan supaya senang nak ditimbang. Maklumlah timbang akak tu antik betul.. hehee.. Tapi camner pun tetap sedap dan Chewy Gooey.. haaa.. jenuh tergeliat muncong nak nyebutnya.. Kaylah.. meh saya share recipe yang bak kata Sury 'Semudah ABC' tu kat sini pulak. Saya transalatekan juga ke Bahasa kita.


BAHAN BAHAN :

150 gm Butter
200 gm Coklat Masakan  
3 biji Telur Size A
150 gm  Brown Sugar
1 sudu kecil Vanilla Extract
1/2 cawan Susu Ideal
50 gm Tepung Gandum
50 gm Serbuk Koko
50 gm Kacang Hazel




Memula saya cairkan bersama butter, coklat masakan, susu ideal dan serbuk koko dengan kaedah double boiler. Sejukkan sebentar dan Ketepikan.

Kacang Hazel atau apa jer kacang yang nak guna dipanggang sedikit dalam oven. Sementara itu, telur bersama gula perang dan vanilla extract sehingga larut. Saya guna whisker tangan jer. Selepas itu masukkan bahan coklat tadi dan kacau sebati. Selepas itu masukkan tepung gandum yang telah diayak. Pukul terus hingga sebati dan masukkan kacang hazel yang telah dicincang. Saya potong dua jer kacang hazel tu.

Akhir sekali griskan bekas yang bersesuaian atau lapikkan dengan baking paper dan bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau hingga masak mengikut kapasiti oven memasing. Sejukkan sebelum dipotong. Bagi saya, jika dibiarkan semalaman lagi sedap. Enak dimakan begitu jer atau pun bersama eskrem.. Yummmeyyy.. Selamat Mencuba.. :)





Thursday, 14 March 2013

TOMYAM SEAFOOD SPAGHETTI



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Hmm.. banyak hari juga saya tak menghapdet blog ni. Tahlaa nape mood lemau betul. Asal ngadap jer lappy usang ni nak lelap. Apalah masalahnya agaknya, faktor usia ke faktor cuaca pun tak taulah. hehehh..

Bila dah tinggal berdua ni, kengkadang tu naik buntu gak apa yang nak dimasak. Asyik makan benda yang sama setiap hari pun jemu jugak rasanya. Saya pun sajalah menerai nerai masak Spaghetti menggunakan pes tomyam yang memang dah sedia ada dalam fridge saya tu. Mixed seafood tu saya guna yang frozen dari Jaya Groceries. Tu pun samalah, stock dah dalam simpanan hamba. Apa yang ada jerlah kan.. Sebelum ni saya pernahlah makan Spaghetti gini kat Secret Recipe. Not bad juga rasanya, tu yang saya membuat saya teruja nak membuatnya sendiri tapi resepi ni saya main agak agak jerlah sendiri. Takkan nak mintak dari SR kann.. Alhamdulillah tidak mengecewakanlah, rasanya lagi sedap dari SR kot.. ahakkss.. Masuk lif tekan sendirilaa pulakk.. hehee.. bagi tekak saya laa.. Hubby saya yang sangat cerewet tu pun cakap sedap, kira oklaa gamaknya. Saya meriahkan lagi dengan daun basil yang kebetulan tengah tumbuh subur di laman herba saya tu. Kalau nak cuba, meh sini rapat rapat saya sharekan recipenya.




BAHAN BAHAN :

300 gm Spaghetti
200 gm Mixed Seafood
2 sudu besar Pes Tomyam
1 labu Bawang Besar Holland/Kuning
5 ulas Bawang Putih
5-7 tangkai Cili Padi 
1-2 sudu besar Jus Lemon
1 sudu besar Butter + Olive Oil utk Menumis
Sedikit Brocoli ~~ jika ada
Segenggam Daun Basil/Selasih
Garam Secukup Rasa




Rebus Spaghetti bersama sedikit garam hingga lembut. Tak perlu bubuh minyak zaitun dalam air rebusan tu sebab kita nak masukkan dalam bahan tumisan terus nanti. Dengan cara ini segala rasa akan serap lebih baik ke dalam spaghetti tu. Sambil tu kita bolehlah sediakan pan dan panaskan sedikit minyak zaitun dengan butter untuk menumis. Tumis bawang besar holland dan bawang putih yang dicincang halus hingga layu dan naik bau. Kemudian masukkan pes tomyam dan cilipadi yang dihiris, masak sebentar. Selepas tu masukkan mixed seafood dan masak hingga masak jer. Tak perlu lama sangat sebab seafood akan liat jika dimasak lama sangat. Perisakan dengan sedikit garam dan masukkan spaghetti yang telah ditoskan. Kecilkan api dan gaul rata hingga bahan tumisan mesra pada spaghetti tu. Taburkan daun basil atau selasih secukupnya dan brocoli yang telah dicelur. Masukkan jus lemon, kacau rata dan perisakan dengan garam secukupnya. Tak perlu banyak sangat garam, rasa dulu sebab kengkadang pes tomyam tu pun sudah ada sedikit garam di dalamnya. Siap dan bolehlah dihidangkan. Selamat Mencuba.. (",)





Saturday, 9 March 2013

CARROT CUPCAKES LATEST VERSION



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Harap belum terlewat juga untuk saya ucapkan Selamat Menyambut Hari Wanita buat semua Wanita. Moga terus success dalam apa jua yang diceburi, tabah menghadapi kehidupan ini dan bersama kita menjadi insan solehah.

Seperti yang dijanjikan pada N3 yang lepas, saya akan kongsikan recipe CARROT CUPCAKE versi yang terbaru. Sebelum ni saya pernah juga buat Carrot Cake, boleh rujuk SINI. Based on pengalaman yang lepas lepas saya cuba memperbaiki lagi rasanya mengikut citarasa saya. Alhamdulillah lebih sedap rasanya cuma pada kalini saya memilih untuk membuat dalam cup supaya senang untuk dikendalikan dan juga mudah untuk serve buat tetamu tempohari. So, recipenya as belows (;




BAHAN BAHAN :

300 gm Carrot ~~ di parut halus
250 gm Tepung Gandum 
200 gm Gula Perang 
50 gm Gula Castor
250 gm Butter (cairkan) 
100 gm Kacang Walnut
3/4 cawan Susu Cair  
4 biji Telur Size A
2 sudu kecil Baking Powder
1 sudu kecil Soda Bicarbonat 
1 sudu kecil Serbuk Kulit Kayu manis
1 sudu kecil Serbuk Nutmeg @ Buah Pala




CARA CARA :

Sediakan Cup yang bersesuaian secukupnya. Anggaran dalam 20 pcs size sederhana.

Panaskan oven pada suhu 170C selama 10-15min. Bakar @ Panggang dulu sedikit dalam oven kacang walnut selama lebih kurang 5 minit dan dicincang.

Ayakkan tepung, serbuk kayu manis, serbuk nutmeg, soda dan baking powder bersama. 

Pukul telur dengan gula sampai gula hancur dan kembang kemudian masukkan butter yang telah dicairkan berselang seli dengan tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati. Selepas itu masukkan susu cair dan pukul sebentar. Seterusnya masukkan carrot yang diparut halus dan kacang walnut yang dicincang. Kemudian gaul hingga sekata.

Tuangkan ke dalam cup anggaran dalam 3/4 penuh. Bakar pada suhu 175C selama 20-25 min atau hingga masak mengikut kapasiti oven memasing. Sejukkan kek sebentar dulu di atas wire rack sebelum dibubuh Cheese Frosting.




Untuk CHEESE FROSTING pulak saya cuba cara EYNA HANEYNA. Mudah, tak muak sangat dengan rasa cheese cam selalu tu dan juga mudah untuk di deco sebab ada campuran Non dairy Whipping Cream. Terima kasih atas perkongsian Eyna, cuma akak ada adjustkan sikit untuk mendapatkan rasa more Cheesy.


TOPPING CREAMCHEESE WITH FRESH CREAM :

250 gm Cream Cheese ~~ suhu bilik
200 ml Non Dairy Whipping Cream @ Fresh Cream
2 sudu besar Butter ~~ Saya tak bubuh
4 sudu besar Susu Pekat
1 sudu besar Jus Lemon

Pukul Cream Cheese hingga creamy atau berkrim.
Masukkan susu pekat, jus lemon dan pukul hingga sebati.
Masukkan Non Dairy Whipping Cream (FC) yang masih separa beku.
Pukul hingga kental dan bolehlah dilepa atau deco.
Tambahkan pewarna jika suka.




Untuk satu adunan Frosting ni saya dapat banyak jugak. Mungkin bagi cupcake tidak banyak penggunaan hingga cukup untuk saya mendeco sedikit atas Choc Moist Cake yang nak dibawa pulang ke hostel tempohari. Tapi deco atas Choc Cake Farrah tu agak kurang kemas kerana saya nak cepat. Balancenya saya simpan dalam fridge semalaman dan masa saya deco tu Cheese frosting tu masih belum berapa lembut lagi. So, tak berapa cantek ia terbentuk. Apa apapun bagi selera kami sekeluarga dan tetamu saya Cheese Frosting ni memang sedap. Selamat Mencuba.. (",)



Thursday, 7 March 2013

NASI TOMATO & THE GANG


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Last weekend anak saya yang tersayang tu balik setelah 2 minggu. Bila dia balik memang ada jerlah menu yang dikarangnya. Kalini dia cakap nak makan NASI TOMATO dengan KURMA TULANG. Tulang tu bukanlah tulang semata, banyak jugak isinya. Memang itulah kombinasi peberet dia kalau makan nasi tomato ni. Sekali bila difikir fikirkan macam alang alang jer saya nak masak tuk kami tiga beranak, hubby pun jemput teman rapat kami yang tinggal berhampiran join us sekali for dinner. Hmm.. seronok dan bersemangatlah jugak nak memasaknya. Kalau tak, saya ni dengan penuh perasaan membuat cuma takat nak masak nasi 2 pot beras.

Bila tetamu kami tu confirmed jer dapat datang, saya pun tambah lagi satu menu AYAM GORENG BEREMPAH sebab anak dia tu kalau makan mesti nak kena ada ayam. Bebudak kann.. tak pernah jemu ngan ayam. Selain tu gang yang wajib ada Acar Mentah. Resepi ni semua sebenarnya saya dah pernah berkongsi pada N3 yang lepas tapi takperlah, saya kopipes balik kat sini tapi maaflah gambar agak kurengg sikit sebab ada yang disnap pada sebelah malam. Saya ni cukup lemah bila nak amik gambar makanan sebelah malam ni. Pada awalnya saya memang tak plan nak share gambar kat sini memandangkan semuanya akan siap bila hampir malam. Oleh kerana ada kengkawan yang nak kan recipe saya letaklah jugak tapi ni jerlah rupa yang terbaik dan sempat saya rakamkan.




~~ NASI TOMATO ~~

BAHAN BAHAN :
5 pot rice cooker Beras Basmathi
7 pot rice cooker Air Rebusan Ayam
1 biji Bawang Besar ~~ dihiris
5 ulas Bawang Merah ~~ dihiris
3 ulas Bawang Putih ~~ dihiris
1 inci Halia ~~ dimayang halus
2 btg Serai ~~ dititik
2 helai Daun Pandan ~~ disiat n disimpul
Sedikit Daun Pudina ~~ klu takder, tak best
Sedikit Daun Ketumbar atau Daun Sup ~~ yg mana suka
100 ml Tomato Puree ~~ Saya guna Kimball
200 gm Susu ideal
Garam lebih kurang 2 sudu kecil atau secukup rasa
Sedikit Minyak utk menumis + 2 sudu besar Minyak Sapi
Sedikit Kulit Kayu Manis dan Bunga Lawang

Rendam sebentar beras basmathi dengan sedikit garam dalam 10 minit, bilas dan toskan. Panaskan minyak, tumis bahan bahan hirisan, halia, serai dan daun pandan. Kalau suka boleh tumis bersama sedikit kulit kayu manis dan bunga lawang. Setelah bahan tumisan sudah bewarna keperangan, masukkan pula tomato puree dan goreng sebentar. Kemudian masukkan air rebusan ayam, diikuti dengan susu ideal. Kacau rata dan masukkan pula beras. Masukkan juga daun pudina dan tutup periuk. Kemudian biarkan saja ia masak dlm rice cooker. Sesekali dikacau perlahan agar masak sekata. Jangan terlalu kerap mengacau nanti nasi tu hancur dan tak cantik jadi rupanya.

NOTE : Kuantiti Air Rebusan Ayam tu bergantung juga pada jenis beras yer. Saya guna Beras Basmathi Superlong Jasmine.




~~ KURMA TULANG TUMIS DARAT~~

BAHAN BAHAN :
1 kg Tulang Rusuk Lembu
3 sudu besar Rempah Kurma 
1 biji Bawang Besar *
5 ulas Bawang Merah *
2 ulas Bawang Putih *
1 inci Halia *
1 sudu besar Lada hitam  ~~ ditumbuk kasar
100 gm Buah Badam/Almond ~~ dikisar halus
100 gm Buah Gagus ~~ dikisar halus
200 gm Susu ideal 
1-2 sudu besar Jus Limau Nipis atau Lemon
5-6 biji Ubi Kentang ~~ size kecil
3 biji Bawang Besar 
2 batang Carrot ~~ dipotong kasar
5 btg Cili hijau ~~ dibelah 2
Beberapa tangkai Cilipadi ~~ jika suka
3 biji Buah Tomato
Air Secukupnya 

Tumbuk semua bahan bertanda (*). Rebus tulang daging bersama rempah kurma dan bahan bahan yang telah ditumbuk tadi. Sambil menunggu goreng bulat bulat ubi kentang dan bawang besar dengan api kecil supaya empuk atau masak sepenuhnya dan Ketepikan. Bila daging separuh empuk, masukkan badam dan jagus yang dikisar halus tadi. Teruskan memasak hingga daging tu betul betul empuk dan badam dan gajus tu akan kembang, mesra dan memekatkan kuah. Kecilkan sedikit api dan masukkan carrot dan susu ideal, biarkan masak seketika. Kemudian masukkan cilipadi dan cili hijau. Air jangan banyak sangat, nanti kuah cair, kurengg.. Bila dah mendidih dan masak masukkan jus limau atau lemon tadi. Akhir sekali masukkan ubi kentang dan bawang besar yang telah digoreng tadi dan juga buah tomato. Kecilkan api atau boleh juga dimatikan sementara kita buatkan bahan tumis darat.


UNTUK TUMIS DARAT :
6-9 ulas Bawang Merah ~~ dihiris nipis
2 ulas Bawang Putih ~~ dihiris halus
Sedikit Kulit Kayu Manis dan Bunga Lawang ~~ klu suka
Sedikit Daun Kari
Setengah cawan Minyak Jagung + 1 sudu Minyak Sapi

Goreng bawang merah dan putih yang dihiris tadi hingga berwarna keperangan bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari. Kemudian tuang bawang dan semua yang digoreng tadi dengan minyak tu sekali ke dalam periuk kuah kurma tadi dan tutup supaya bau dia tak keluar.. Siaplah sudah Kurma Daging tu. Resepi Kurma ni memang dari Mak saya sendiri. Bagi kami nilah cara masak kurma yang paling kami suka, cara tumis darat ni. Lebih wangi dan lebih berperisa. Kalau nak tau keenakannya, kenalah cuba.




~~ AYAM GORENG BEREMPAH ~~

BAHAN BAHAN :
1 ekor Ayam 
3 sudu besar Cili Mesin
1 sudu kecil Serbuk Kunyit
2 sudu besar Tepung Gandum
2 sudu kecil Garam Halus (ikut citarasa)
Sedikit Daun Kari
1 biji Bawang Besar *
3 ulas Bawang Putih *
1 inci Halia *
2 batang Serai *

Bersihkan ayam dan dipotong mengikut pilihan sendiri. Blend semua bahan bertanda (*). Gaul rata bahan yang dikisar tadi bersama cili mesin, serbuk kunyit, garam halus dan daun kari. Masukkan dalam bekas bertutup atau zipper bag dan perap di dalam peti sejuk sekurang kurangnya 1/2 jam (lebih lama diperap, lagi sedap). Kemudian, bila hendak menggoreng taburkan sedikit tepung gandum dan gaul rata supaya rempah tu melekat pada ayam bila digoreng. Goreng hingga masak dan berwarna keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.




Untuk Dessert pulak saya buat CARROT CUPCAKES dengan CHEESE FROSTING. Teringat pulak kawan saya tu dah berapa kali menyebut nak makan Carrot Cake. Tapi saya buat takat deco sempoi jerlah. Al maklumlah, mengejar masa untuk menyiapkan segalanya. Insyaallah pada next N3 ni nanti saya recipe Carrot Cupcakes dan Cheese Frosting tu. Memang sedap cake ni, saya dah modified dari pengalaman saya yang dah lepas lepas. Tunggu yer.. Banyak sangat pulak nak dibubuh segalanya dalam ni. 

Komentar dari tetamu saya, semuanya sangat sedap.. Alhamdulillah.. Hilang rasanya penat lelah memasak. Pasti sesiapa pun akan berperasaan cam saya, gembira sangat sangat bila tetamu kita really enjoy our cooking kann.. Okaylah.. insyaallah ada rezeki kita jumpa lagi yer.. Tataa.. :)


Wednesday, 6 March 2013

TERIMA KASIH SEKALI LAGI 'AROMA'.



ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA SEMUA.. :)

Alhamdulillah 8 jenis recipe saya dikongsi di MAJALAH AROMA Keluaran bulan MAC ini. Kalini ni bergandingan dengan adeq QASEH HONEY dan beberapa Chef lain. Tahniah yer QH cayang.. Adeq memang berbakat besar dan nampak sangat bersungguh dalam setiap sentuhan yang dipersembahkan. Keep it up!. Semoga terus berjaya di masa akan datang.




Seperti yang saya maklumkan, pada MAJALAH AROMA KELUARAN BULAN FEBRUARY lepas ada sedikit 'RALAT' atau kesilapan pada gambar masakan saya. Jadi seperti yang dijanjikan pihak AROMA telah menyiarkan kembali iaitu resepi CHOC MOIST CHEESE CAKE dan STRAWBERRY GLAZE PIE. Terima kasih banyak banyak kepada adeq SITI DIMIATI AWE selaku Editornya yang telah membuat pembetulan dan juga sentiasa memberi ruang buat saya. Paling saya suka, bulan ni saya dapat masukkan gambar saya dengan anak tunggal saya FARRAH NUR SHAFIENY. Mudah mudahan dapat membakar lagi semangat dia untuk ke dapor tu. Senanggg sikit ibu dia.




Pada kengkawan yang berminat, bolehlah dapat di kedai kedai buku berhampiran. Kena cargas taww.. kalau lambat saya tak gerenti boleh dapat ker tak. Masa gi cari kat Bukit Jelutong ni semalam dah tinggal 2 naskhah terakhir jer. Achee kedai buku dan sokkabor tu cakap, "Ini buku banyak laku, banyak cepat sudah habis".. hehee.. chomel jer Achee tu.. Kisah benar ni, saya tak bohong.. Makanya, dek permintaan yang sangat tinggi saya harap dapatlah pihak AROMA print lebih banyak lagi, tambahkan lagi jumlah terbitan setiap bulan. Bayangkanlah, baru minggu pertama di awal bulan Majalah ni dah habis di pasaran. Apa pun, ini cuma pendapat saya jerlah tapi rasanya tak salah matematik saya tu kann.. hehehh..




Akhir kata, pada teman teman yang sentiasa menyokong dan memberi perangsang.. Jasa kalian semua tidak pernah saya lupakan. Insyaallah saya akan terus berkongsi ilmu yang saya ada selagi termampu dan terdaya. Jumpa lagiiii.. Love uol sangat sangattt.. Muahhhh.. Daaa..



Sunday, 3 March 2013

EGG MAYO CIABATTA



Assalamualaikum dan Selamat Berhujung Minggu buat semua yang singgah di laman ini. Minggu ni anak dara saya balik, memang terasa seronoklah. Seawal pagi saya dah sediakan sarapan buat kami bertiga tapi yang sempoi jerlah. Cuma sekadar Egg Mayo Ciabatta tetapi agak mengenyangkan jugalah. Roti Ciabatta tu saya beli dari JAYA Groceries, senanglah ceritanya kann.. hehee.. Walaupun cerita senang dan sempoi nak jugaklah stori sat kat sini. Nak buat caner, dah memang hobi saya amik gambar makanan. 




BAHAN BAHAN :

2 buku Roti Ciabatta
5 biji Telur Ayam
1 sudu besar Butter
1 sudu Besar Mayonis
1/2 biji Bawang Besar Holland 
Secubit Garam
Secubit Serbuk Lada Hitam
Sedikit Salad




CARA CARANYA :

Rebus telur hingga masak, angkat dan rendam dalam air sejuk untuk memudahkan dikopek kulitnya. Sambil tu kita cincang halus bawang besar holland yang bewarna kuning. Lenyekkan telur separuh hancur dan gaul rata bersama bawang cincang, mayonis, butter, garam dan serbuk lada hitam.

Panaskan sebentar Roti Ciabatta. Kemudian potong dua atau apa jer size yang anda suka dan belah tengahnya. Lapiskan dengan bahan telur tadi dikuti dengan Salad dan bolehlah terus dihidangkan. Mudah jer kann.. Walaupun nampak mudah tapi cukup cukup menyenyangkan. Roti Ciabatta ni dia padat, padat jugaklah jadi perut kita.. hehehh.. Okaylah.. Selamat Mencuba.. (",)